Redsi nezaustavljivi
32

Ekipa s druge planete: Liverpool ove sezone juri 10 velikih rekorda Premiershipa

N. N.
Crveno nebo iznad Anfielda tokom duela s Unitedom (Foto: EPA-EFE)
Crveno nebo iznad Anfielda tokom duela s Unitedom (Foto: EPA-EFE)
Pobjeda nad Manchester Unitedom produžila je niz sjajnih rezultata.

Učinak Liverpoola u dosadašnjem dijelu prvenstva je skoro savršen pa su ugroženi mnogi rekordi engleskog nogometa. Nakon pobjede nad Manchester Unitedom od 2:0 tim s Anfielda ima 16 bodova više od najbližeg pratitelja Manchester Cityja i na putu je da obori 10 rekorda zabilježenih u Premier ligi.

Liverpool je trijumfom nad Manchester Unitedom već ostvario jedan historijski rezultat. Pobijedili su u 21 meču od ukupno odigrana 22, što je do sada najbolji početak sezone u Premier ligi.

Naredni dostižan rekord odnosi se na broj uzastopnih pobjeda kod kuće. Trijumf nad Unitedom bio je 19. u nizu, što znači da su na pobjedu od izjednačavanja rekorda Manchester Cityja iz sezone 2011/12. Uskoro na Anfield dolaze Southampton i West Ham i eto sjajne prilike za tim Jurgena Kloppa da ponovo ispiše historiju. Liverpool na svom terenu nije poražen još od 2017. godine.

Liverpool napada ove rekorde:

  1. Najbolji početak sezone: već je ostvaren s 21 pobjedom i jednim neriješenim rezultatom u 22 meča.

  2. Najviše uzastopnih pobjeda na svom terenu: Liverpoolu su potrebne dvije pobjede u iduća dva meča na Anfieldu kako bi srušio rekord Manchester Cityja.

  1. Najviše uzastopnih pobjeda: postigao je 13 vezanih trijumfa i trenutno mu nedostaje još šest kako bi pretekao Manchester City iz 2017. godine.

  2. Broj uzastopnih utakmica bez poraza: ima impresivan niz od 39 mečeva i nedostaje mu 11 pozitivnih ishoda kako bi srušio Arsenalove Nepobjedive.

  3. Sezona bez poraza: Arsenalova ekipa iz sezone 2003/04. jedina je uspjela okončati natjecanje bez poraza, a Liverpool je na dobrom putu da ponovi uspjeh.

  4. Najviše pobjeda u sezoni: City je u sezoni 2017./18. završio natjecanje s 32 pobjede, a Liverpool je do sada pobijedio na 21 utakmici.

  5. Najviše bodova u sezoni: City je u sezoni 2017/18. osvojio 100 bodova. Liverpool ovakvim startom najviše može osvojiti 112.

  1. Najviše pobjeda na domaćem terenu tokom sezone: Liverpool za sada ima 12 i nedostaje mu još sedam trijumfa.

  2. Najviše pobjeda na gostovanjima tokom sezone: Do sada je pobijedio devet puta, a nedostaje mu osam pobjeda da bi srušio rekord Manchester Cityja iz 2018. godine.

  3. Broj dana bez poraza: Arsenal je postavio nevjerovatan rekord u sezonama 2003/2004. i 2004/2005. Izabranici Arsenea Wengera nisu osjetili gorčinu poraza u Premier ligi tokom 537 dana. Liverpool je trenutno 382 dana bez poraza. Ako izbjegne poraz do kraja sezone, pada rekord Nepobjedivih.

Sezona bez poraza Arsenala i sezona Cityja u kojoj je tim osvojio 100 bodova najimpresivniji su rezultati u Premier ligi. Liverpool je na dobrom putu ove godine da nadmaši oba, piše Marca.