Nogomet
74

Egipat testira Zmajeve, pozitivan rezultat donosi mir u nastavku priprema za SP

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH odigrat će večeras u austrijskom Innsbrucku prijateljsku utakmicu protiv odabrane selekcije Egipta. Zmajevi su navikli da dobrim partijama i rezultatima zavaravaju tešku životnu svakodnevnicu. Stoga se okršaj sa 38. reprezentacijom svijeta očekuje sa velikim optimizmom.

U taboru bh. reprezentacije naglašavaju kako respektuju suparnika. Svjesni su da ih čeka teško iskušenje, ali su motivisani za dobar rezultat. Šef državnog tima Safet Sušić istakao je na pres konferenciji da je nastup Miralema Pjanića pod upitnikom.

"Duže vremena vuče povredu koljena i iz Rome traže da ga poštedimo. Postoji mogućnost da ne igra. Ostali igrači su spremni i dat će sve od sebe za pozitivan ishod", potcrtao je popularni Pape.

Egipćani osvajali Afrički kup nacija osam puta

Iako je Sušić prvi selektor koji je sa našim državnim timom izborio plasman na veliko takmičenje našao se na udaru kritika zbog spiska igrača za ovaj meč. U takvoj situaciji jedini lijek koji će zaustaviti taj opasni trend, te olakšati nastavak posla i smanjiti pritiske jeste kvalitetan rezultat. Sve sugerira da je dobar rezultat Zmajeva u Austriji nužan za miran nastavku priprema za Mundijal.

Standardni bh. reprezentativac Haris Medunjanin napomenuo je na pres konferenciji kako bh. selekciju očekuje težak meč.

"Igrat ćemo protiv jedne od najboljih reprezentacija iz Afrike. Osam puta su osvajali Afrički kup nacija. To dovoljno govori o njima. Da bi došli do željenog rezultata svi moramo biti u optimalnom izdanju", kazao je Medunjanin.

Nametnuti kombinatoriku i kvalitetnu pas-igru

Koji je recept za pobjedu bh. nogometne reprezentacije? Isti kao u svim dosadašnjim utakmicama. Izuzetno je važno udaljiti protivnika od gola, braniti se kolektivno, a prijetiti kroz posjed lopte, te pokušati u svakom napadu zaprijetiti Egipćanima. Optimizam se temelji na osnovu kvaliteta. Dakako, cilj treba biti pobjeda. Nema sumnje da je spuštanje lopte na zemlju i njen posjed prvi korak prema nametanju naše igre. Kombinatorika, kvalitetna pas – igra temelj je na kojem se treba graditi priča protiv Egipta.

Treba istaći da će se na ovoj utakmici od reprezentativnog dresa oprostiti Samir Muratović koji je za bh. nacionalni tim igrao 23 puta.

BiH bi utakmicu sa Egiptom mogla bi početi u sljedećem sastavu: Begović, Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac, Medunjanin, Salihović, Lulić, Hajrović (Pjanić), Ibišević i Džeko.

Zanimanje bh. navijača za meč je veliko. Pretpostavlja se da će ih biti više od 10.000 na modernom sportskom izdanju kapaciteta 18.000 sjedećih mjesta.

Utakmica Egipat - BiH odigrat će se na stadionu "Tivoli" u Innsbrucku, sa početkom u 18:30 sati uz direktan prijenos na FACE TV.