Afrički kup nacija
69

Egipat nakon penala izbacio Obalu Slonovače i zakazao meč s Marokom, Salah opet heroj

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Egipta pobijedila je Obalu Slonovače nakon penala i tako izborila četvrtfinale Afričkog kupa nacija gdje će igrati protiv Maroka.

Egipat je imao prvu šansu na utakmici, probao je Marmoush u 17. minuti, ali je lopta pogodila prečku. Imao je i Salah šansu četiri minute nakon toga, ali je njegov udarac odbranio golman Obale Slonovače.

Do poluvremena su obje ekipe imale po još jednu šansu, no promjene rezultata nije bilo.

U 63. minuti bilježimo novu šansu, ovaj put je pokušao Mohamed (Egipat), no njegov udarac je otišao pored gola, a uzvratio je Haller koji je šutirao, no golman Egipta brani. Vidjeli smo po još jednu šansu na obje strane, ali su mreže mirovale.

U produžecima su oba tima igrala još opreznije, a vidjeli smo priliku koju je imao Sherif (Egipat), kada je njegov udarac otišao preko gola, kao i dva pokušaje Zize i Trezegueta (Egipat) te Sangarea iz Obale Slonovače.

Ipak, pogodaka nije bilo pa je putnik u četvrtfinale odlučen nakon penala.

Pepe je prvi preuzeo odgovornost i mirno pogodio, ali je Zizo uzvratio istom mjestom. Šutirao je zatim Sangare i također je bio precizan, kao i El Solia.

U trećoj seriji prvi je šutirao Bailly, no promašio je, tačnije odbranio mu je golman Egipta, nakon čega je siguran bio Kamal. Cornet pogađa u četvrtoj seriji, kao i Abdelmonem.

Konačnu pobjedu Egiptu s bijele tačke donio je Mohamed Salah golom u petoj seriji, kojim je zakazao duel protiv Maroka u četvrtfinalu.