Nema neizvjesnosti
28

Effenberg predložio totalno novi sistem Bundeslige, Heynckes odbacio ideju

Klix.ba
Stefan Effenberg (Foto: EPA-EFE)
Stefan Effenberg (Foto: EPA-EFE)
Legendarni njemački reprezentativac Stefan Effenberg javno je predložio kako bi u budućnosti trebala izgledati Bundesliga, a sve s ciljem da se spriječi dominacija Bayerna.

Bayern je pet puta u nizu osvojio titulu prvaka, a Effenberg predlaže da se prvenstvo podijeli u dva dijela. Grupa od 18 klubova bi trebala biti napravljena na početku, ali bi bila podijeljena na dva dijela po devet timova.

Do Božića bi se trebala odigrati po dva meča, a onda bi četiri najbolje ekipe iz obje grupe, plus bolji petoplasirani činili novu grupu A, dok bi ostali klubovi činili grupu B. Bodovi se u drugi dio šampionata ne bi prenosili, već bi poslije Božića svi krenuli "od nule".

"Prvenstvo ne smije biti odlučeno u februaru i martu, čak ni preliminarna odluka o šampionu ne bi trebala biti donesena do tada. Svi klubovi u januaru trebaju krenuti od nule, a takav sistem takmičenja bi donio dvostruko više uzbuđenja i neizvjesnosti, kako u borbi za kvalifikacije, tako i u borbi za titulu prvaka i opstanak u Bundesligi", istakao je Effenberg.

S njim se ne slaže trenutni trener aktuelnog prvaka Bayerna Jupp Heynckes koji smatra da Effenberg kao bivši igrač Bayerna ne bi to mislio da se i dalje aktivno bavi nogometom.

"Mislim da je Bundesliga u ovom formatu uvijek bila atraktivno takmičenje, a poslije 34 meča najbolji i nauspješniji tim je šampion, tako da to ne treba mijenjati. Mislim da oni eksperti koji to predlažu, a bivši su igrači Bayerna, to nikada ne bi predložili da su aktivni", prokomentarisao je Heynckes.