Nogomet
38

Edin Džeko u timu kola u Evropi

Piše: D. B.
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Bh. reprezentativac Edin Džeko izabran je u tim kola u Evropi u izboru stranice WhoScored.com

Na stranici WhoScored.com najbolji evropski igrač kola je desni bek Graham Dorrans nakon što je ocijenjen desetkom u meču u kojem je West Bromwich Albion pobijedio Burnley rezultatom 4:0. Škotski internacionalac je upisao dvije asistencije i postigao je jedan gol. Dvadesetsedmogodišnji nogometaš je pokušao 74 dodavanja sa 96 posto uspjeha.

Na lijevom krilu je Cristiano Ronaldo, koji je bio najbolji igrač kola proteklog vikenda nakon odlične partije u dresu Reala. Postigao je pet od sedam golova u pobjedama nad Elcheom i Villarrealom, a odigrao je pet ključnih dodavanja u tim utakmicama. Od 73 dodavanja je imao 67 uspješnih tokom 180 minuta odigranih u Primeri.

Mario Gotze je bio centralna figura u ekipi Bayerna te je odigrao važnu ulogu u pobjedama nad Paderbornom i Kelnom. Dok su navijači hvalili formu Xabija Alonsa, Gotze je postizao golove. Postigao je tri gola u dvije utakmice. U 180 minuta je odigrao sedam ključnih pasova i napravio osam uspješnih driblinga.

Dimitri Payet je sjajno odigrao za Marseille u pobjedama nad Reimsom i Saint Etienneom, postigao je jedan gol i upisao jednu asistenciju. Imao je osam ključnih dodavanja u pobjedi 5:1 nad Reimsom.

Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)

Bh. reprezentativac Edin Džeko igra sjajno u 2014. godini, a pobjeda Manchester Cityja rezultatom 4:2 nad Hullom je odigrao najbolju utakmicu u sezoni. Iz dva pokušaja je postigao dva gola, a odigrao je i dva ključna dodavanja i dobio četiri zračna duela.

Leo Baptistao se pridružio Džeki u napadu nakon što je postigao četiri gola u pobjedama Rayo Vallecana nad Athleticom i Levanteom. On je iz sedam pokušaja pogodio četiri puta i bio je konstantna prijetnja protivnicima. Odigrao je i tri ključna pasa.

Otkako je stigao iz PSG-a u Lyon, Christophe Jallet je u dobroj formi i odlično je igrao u pobjedi 4:0 nad Lorientom i remiju 1:1 s Nantesom. Zaustavljao je napade protivnika veoma uspješno, napravio je 11 startova, 10 puta je presjekao dodavanje protivnika, a osam puta je uspješno riješio opasnu situaciju.

Gaetan Bussmann je kao lijevi bek pomogao Metzu da ostvari pobjede protiv Guingampa i Reimsa. Učestvovao je u akcijama koje su završene sa četiri pogotla. Upisao je dvije asistencije i jedan gol, a odličan je bio u odbrani sa četiri starta, pet presječenih dodavanja i sedam puta je otklonio opasnost osd svog gola.

Nakon lošeg starta, Atletico Madrid se vraća u formu, a u tome uveliko pomaže MIranda. Brazilac je postigao pobjednički gol protiv Almerije, a asistirao je i za jedan od četiri gola u pobjedi nad Sevillom. Dobio je šest duela u dvije utakmice i uspješno se nosio s protivnicima na mjestu stopera.

Stoper Augsburga Jan-Ingwer Callsen-Bracker je bio impresivan u posljednjih sedam dana. Odlično je reagovao 24 puta u opasnim situacijama tokom utakmica protiv Bayera i Herthe. U pobjedi 1:0 nad Herthom je proglašen igračem utakmice na stranici WhoScored.

Roman Burki je posljednji igrač koji je izabran u tim kola u Evropi nakon što je skupio 13 odbrana u utakmicama njegovog Freiburga protiv Hoffenheima i Bayera. U remiju sa Freiburgom je proglašen igračem utakmice.