Nogomet
374

Edin Džeko treći najbolji strijelac u ligama petice

Piše: N. Kustura
Foto: EPA
Foto: EPA
Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko trenutno je treći najbolji strijelac u ligama petice računajući sva takmičenja.

Prvi strijelac Serije A do sada u ovoj sezoni postigao je 24 gola.

U Seriji A se 17 puta upisao u listu strijelaca, pet je postigao u Evropskoj ligi, a stigao je dva puta poentirati i u Italijanskom kupu.

Vodeći na ovoj listi je sjajni Lionel Messi koji je od našeg Dijamanta postigao sedam golova više.

Argentinac je pored španske Primere (16 golova) dvocifren i u Ligi prvaka (10), a učinku je pridodao i četiri gola u Kupu Kralja te jedan u Superkupu Španije.

Drugoplasirani je Edinson Cavani koji na svom kontu ima 29 golova. Posebno je ubojit u francuskoj Ligue 1 gdje je postigao 23 gola, a preostalih šest postigao je u Ligi prvaka.

Po gol manje od našeg Džeke postigli su Robert Lewandowski i Luis Suarez.

Poljak u dresu Bayerna ima 15 pogodaka u Bundesligi, pet u Ligi prvaka te tri u Njemačkom kupu.

Sličan učinak ima i napadač Barcelone koji je jedan gol više postigao u ligi, ali tri manje u Ligi prvaka. Urugvajac je dodao i četiri gola u Kupa Kralja te jedan u Superkupu Španije.

Inače, Džeko je drugoplasirani u trci za Zlatnu kopačku Evrope. Napadač Rome ima 34 boda (17 golova puta koeficijent 2). Identičan učinak ima fudbaler Borussije Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang, dok je vodeći golgeter PSG-a sa 34,5 boda (23 gola puta koeficijent 1,5).