Nogomet
720

Edin Džeko slavi 29. rođendan: Od Željinog omladinca do kapitena Zmajeva

Klix.ba
Edin Džeko u dresovima Željezničara, Teplica, Wolfsburga i Manchester Cityja
Edin Džeko u dresovima Željezničara, Teplica, Wolfsburga i Manchester Cityja
Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko danas slavi 29. rođendan. U dosadašnjoj veoma uspješnoj karijeri proglašavan je nekoliko puta sportistom godine, bio je najbolji strijelac Bundeslige i odveo Wolfsburg do titule prvaka Njemačke, ostvario najskuplji transfer...

Džekina karijera počela je na Grbavici, gdje je nakon omladinskih pogona zaigrao u seniorskom dresu Željezničara.

Nakon dvije sezone odlazi u Teplice. Ispostavit će se da će ovaj češki klub biti tek usputna stanica, ali i odskočna daska za ono što će tek uslijediti.

Felix Magath, sjajni njemački stručnjak, odlučio je Džeku dovesti u Wolfsburg. Transfer koji je te 2007. godine iznosio četiri miliona eura za njemački klub, ali i za bh. napadača bio je pravi pogodak.

Već naredne sezone, Džeko je zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem i Grafiteom odveo svoj tim do titule prvaka Njemačke. U četiri sezone, koliko je proveo na Volkswagen Areni, Dijamant je ubilježio 142 nastupa, postigao 85 golova i asistirao 36 puta.

U januaru 2011. godine odlučio je potpisati za Manchester City. Transfer koji je iznosio 32 miliona eura najveći je u historiji bh. nogometa.

Sa Građanima je osvojio dva naslova prvaka Engleske, FA kup, Liga kup i Super kup.

Što se reprezentacije tiče, Džeko je u državnom dresu odigrao 69 utakmica i postigao 38 golova te je jedan od najzaslužnijih nogometaša za odlazak Zmajeva na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu prošle godine.

Nakon što se Emir Spahić odlučio oprostiti od reprezentacije, bivši selektor Safet Sušić odlučio je kapitensku traku povjeriti najboljem strijelcu bh. reprezentacije.