Ekskluzivno za Sarajevo-x.com
0

Edin Džeko: "Protekla sedmica je kao iz snova"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Edin Džeko, Foto: Sarajevo-x.com
Edin Džeko, Foto: Sarajevo-x.com
Snažna konstitucija, briljantna kontrola lopte i sjajan instinkt za postizanje golova, glavni su aduti jednog od najboljih napadača na Starom kontinetu Edina Džeke. Pročitajte ekskluzivni intervju sa ovim bh. reprezentativcem.

Džeko imponira motorikom, brzinom te vrhunskom tehnikom. Velika je enigma za sve odbrane. Njegov prostor za progres je nemjerljiv. Protekla sedmica biće mu dugo urezana u sjećanju. Prvo je za reprezentaciju BiH u dvomeču sa Belgijom tri puta poentirao, a u posljednjem kolu Bundeslige dva gola je postigao velikom Bayernu. Niko u vučjem gradu nije ni slutio da mogu rezultatom 5-1 poniziti najtrofejniji klub viceprvaka Evrope. Nakon ove izvedbe Wolfsburg je lider njemačke elite. Edin Džeko za Sarajevo-x.com govori o euforiji nakon briljante partije protiv bavarskog velikana, ambicijama, načinu egzekucije, uspjesima bh. reprezentacije i prognozama za plasman na jug Afrike.

Jeste li očekivali ovako visoku pobjedu protiv renomiranog suparnika?

Iskreno, niko nije mogao ni pomisliti da možemo klubu iz Minhena pet lopti pospremiti u mrežu. Prognoze su govorile da je Bayern favorit, a da mi možemo računati u najboljem slučaju na remi. No prognoze su jedno, a dešavanja na travnjaku nešto sasvim drugo. Naša filozofija je da se nadigravamo sa svakim rivalom. Dokaz za to je efikasnost u napadu. Taktika protiv Bavaraca je bila uobičajena. Na kraju se isplatilo.

Vaš učinak u posljednjoj sedmici je nevjerovatan. Prvo za državnu selekciju vrhunske partije, a potom i za Wolfsburg. Kako uspijevate?

Moj stil je vrlo jednostavan. Nastojim pogoditi iz svake situacije, pucam stalno. Svaka utakmica je za mene novo iskustvo, bilo da se radi o prvenstvenom, kup ili reprezentativnom dvoboju. Uvijek naučim nešto što prije nisam znao. Sa trudom je došao i golgeterski instinkt. Nije mala stvar biti prvi strijelac kvalifikacija. Na početku sam golove najčešće postizao nogom, a u posljednje vrijeme odlično me ide i glavom. Nisam očekivao takav bum, a ova sedmica je kao iz snova.

Pored sjajnih egzekucija Vi često i asistirate. Da li mislite da možete još bolje?

Svakako. Najvažnije je da se pobjeđuje, nije bitno ko je strijelac. U Češkoj, a i sada u Njemačkoj, puno se na treninzima vježba kretanje, postavljanje, agresivnost. Sve mi je to mnogo pomoglo da pored realizatorskih sposobnosti mogu i kvalitetno asistirati kada se otvori prostor.

Mogu li navijači u gradu automobila očekivati da u maju ove godine podignete tanjur namijenjen najboljoj ekipi Njemačke?

Ne bih prognozirao. Normalno da bi svi u klubu bili sretni da zadržimo trenutnu poziciju. Ipak, biće teško. Idemo od utakmice do utakmice. Sada smo okrenuti gostovanju u Mönchengladbachu i sigurno je da ćemo jurišati na tri boda. Još uvijek nema pritiska, ali sa dobrim rezultatima stvari se mogu promijeniti. Imamo ekipu koja je svjesna svojih kvaliteta. Bude li sreće sposobni smo za velike domete.

Velika je lista klubova koja bi Vas rado vidjeli u svojim redovima. Da li je bilo konkretnih ponuda?

Sa Wolfsburgom imam ugovor do ljeta 2011. godine. Ne opterećujem se previše i cilj mi je da pružam što bolje partije u zelenom dresu. O rastanku ću razmišljati kada za to dođe vrijeme.

Pitanje koje se nameće samo po sebi - reprezentacija. Kako ste vidjeli dva sudara protiv Belgijanaca?

Ostvarili smo pobjede za pamćenje. Podvlačenje crte započeo bih sa odličnom atmosferom koja je vladala na okupljanju. Odigrali smo mudro, čekali greške protivnika i što je najbitnije poentirali. Svi smo bili svjesni da posjedujemo kvalitet i da on jednostavno mora izaći na vidjelo. To se desilo kad je bilo najvažnije. Stvorili smo čvrste temelje za još veće rezultate u budućnosti.

Naciju je preplavila euforija. Svi samo pričaju o nogometnoj reprezentaciji. Šta još treba uraditi da se izbore dodatne kvalifikacije?

Lijepo je bilo vidjeti zadovoljne i ponosne bh. navijače. U Zenici su stvorili paklen štimung. Svi smo bili sretni nakon trijumfa. Iako trenutno imamo četiri boda više od Turske i pet od Belgije ne mislim da je sve gotovo što se tiče drugog mjesta. Međutim, uz ozbiljan i maksimalan pristup u preostala četiri duela možemo ostati na poziciji koju smo priželjkivali. U svakom slučaju mi smo sada vrlo dobra reprezentacija, koja stalno raste, a posljednji rezultati to i potvrđuju. Učinit ćemo sve da nastavimo tim putem.

U posljednjim uspjesima očit je bio rukopis selektora Blaževića. Kako vas priprema za utakmicu?

Svi znamo da je naš selektor veliki motivator. Kod nas reprezentativaca srušio je tezu o nepobjedivosti bilo kojeg suparnika. Kada izađemo na travnjak razmišljamo samo o pobjedi, bez obzira ko je sa druge strane. Kod njega su red i disciplina vrlo bitni, a reprezentaciju doživljava kao porodicu. Bude i humora tako da u svlačionici često odjekuje smijeh.

Mnogi relevatni nogometni stručnjaci predviđaju Vam blistavu budućnost. Koji trener Vam je najviše pomogao u karijeri?

Ne bih nikoga posebno isticao. Svi na neki način imaju svoj udio. Od prvog Jusufa Šehića, pa sve do Felixa Maghata i Ćire Blaževića.

Pored nogometnih stratega koji su Vam davali podršku u nogometnom razvoju uvijek spomenete bivšeg saigrača iz Željezničara Almira Gredića. Da li i danas imate kontakte sa njim?

Apsolutno. Na utakmici sa Bayernom Gredić je bio gost kod mene i Misimovića. Nakon visoke pobjede komentarisali smo da je izabrao najuzbudljivijih devedeset minuta. Moj bivši saigrač sa Grbavice mi je mnogo pomagao svojim savjetima u trenucima kada sam bio mlad, neiskusan i kada mi je trebala podrška. Te stvari ostaju urezane, ne zaboravljaju se. Veliki smo prijatelji, a i danas ga često konsultujem oko nekih enigmi.

Kao dječak navijali ste za Milan. Da li ste i danas poklonik "rossonera"?

Da. Od malih nogu zavolio sam taj klub. Pratim svaki njihov korak.

Već sada možemo utvrditi da se Edinu Džeki otvara spektakularna karijera. Ozbiljno pristupa svojim profesionalnim obavezama. Ko zna, možda ga upravo budemo gledali u dresu kluba za koji navija od školskih dana.