Intervju za Die Welt
0

Edin Džeko: "Još uvijek sanjam Milan"

Totalsport
Napadač Wolfsburga i bh. nogometne reprezentacije Edin Džeko (23) neko će vrijeme biti izvan stroja zbog povrede gležnja desne noge.

Talijanski saigrač Andrea Barzagli nesmotreno je startovao na Džeku tokom treninga održanog pretprošle sedmice (utorak), međutim, svaku bojazan da mu prijeti duža stanka otklonio je sam strijelac 26 prvenstvenih pogodaka za prvake Bundeslige.

"Sezona nije u opasnosti, već treniram i bit ću spreman za otvaranje sezone protiv Stuttgarta", kazao je Džeko Die Weltu čiji je novinar s njim napravio opsežan intervju.

Kakav je bio osjećaj otići na ljetni odmor s naslovom prvaka?

"Lijep, ali to je sada iza mene. Kada sam se vraćao u Wolfsburg, osjećao sam se kao da dolazim kući, a bilo mi je drago ponovno vidjeti i prijatelje iz kluba. Svi smo mi ovdje velika porodica, osjeća se velika povezanost među nama", dodao je Džeko podsjetivši pritom da ekipa već dvije sezone nije doživjela veće promjene u svlačionici što ih i čini tako bliskima.

Je li osvajanje naslova prvaka dodatno osnažilo tu bliskost?

Naravno, kada smo se upoznali prije dvije godine ja sam došao iz Češke, ostali iz druge lige, a sada smo prvaci Njemačke. To smo postigli zajedno i to nas zbližava. I sljedeće sezone želimo igrati na razini kakvoj smo to činili u ovoj koja je iza nas.

Nedostajat će ipak arhitekt tima Felix Magath. Hoćete li moći bez njega?

Vjerujem da hoćemo. Barem se tome nadam.

Koliko je on bio važan?

Bio je poput oca, sve je složio. Ali, sada više nije s nama, imamo novog trenera. Nakon prve sedmice mogu reći da je Armin Veh dobar čovjek i on nas može učiniti jednako tako jakima.

Lani ste postigli 26 golova, vaš partner u vrhu napada Grafite 28, što je učinak kojim je nadmašen rekord Gerda Müllera i Ulija Hoeneßa. Može li se takvo nešto ponoviti?

Učinit ćemo sve što možemo da ponovimo ili i poboljšamo taj učinak. Ali, super će biti i ukoliko u tome ne uspijemo, a ponovno osvojimo vrh Bundeslige. To je ta naša posebnost: vrednuju se timski, a ne pojedinačni uspjesi.

Vaš trener Armin Veh tvrdi da je nerealno očekivati novi naslov prvaka.

Da bi se osvojio naslov mnogo se toga mora poklopiti i treba imati sreće. Najbolje se to moglo vidjeti na primjeru Hoffenheima koji je ostao bez ključnog igrača. Kada su ostali bez Vedada Ibiševića, krenuli su nizbrdo. Ono što mogu obećati je da ćemo u svakoj utakmici dati sve od sebe, ponekad će to biti dovoljno, a ponekad ne.

Osvajanjem njemačke nogometne Bundeslige Džeko i saigrači izborili su nastup među evropskom elitom. Novo je to iskustvo za sastav iz Wolfsburga, koji će uz poneko pojačanje (Thomas Kahlenberg, Karim Ziani) nadolazeće sezone gledati u smjeru Bundeslige, njemačkog Kupa i Lige prvaka.

"S njima smo jači nego lani, a i tada smo imali sjajnu momčad", smatra Džeko koji se raduje okršajima s najboljim momčadima Staroga kontinenta.

"To je san za koji smo tako naporno radili. Igrati protiv Real Madrida ili Milana najviše je što se nekom nogometašu može dogoditi - veli bh. nogometaš čije su riječi same vodile sljedećem pitanju - Milanu, o kojem se ovoga ljeta potrošilo mnogo medijske tinte u vezi Džekinog mogućeg prelaska ondje.

Odmalena sam fasciniran tim klubom. Ne znam zašto, ali meni je Milan uvijek bio pojam nogometnog vrha. Želio sam otići, 23 su mi godine i dobio sam ponudu kluba o kojem sanjam. Mislim da je od mene bilo pošteno reći da želim otići ondje.

Wolfsburg vas ipak nije pustio što vas je sigurno razočaralo.

Klub je imao pravo odbiti ponudu. Ne možete u životu dobiti sve što poželite, barem ne odmah. Imam ugovor s klubom do 2011. godine i rekao sam treneru da mi je želja napustiti ga. On mi je odgovorio da ima velike planove i da sam mu ja potreban. I ostao sam. Nema nikakvih problema, uopšte nisam time razočaran.

Nekim se nogometašima nakon toga javljaju učestale povrede i njihova igra blijedi.

Time bih samo naštetio klubu i sebi. Još ću jednom ponoviti - nisam ljutit što ostajem u Wolfsburgu. Sada želim samo još bolje igrati nego što sam to činio prošle sezone.

Kada je uspostavljen kontakt između Vas i Milana?

Još prije dvije godine, no tada sam došao u Wolfsburg. Konkretne stvari počele su se događati nekoliko dana nakon završetka sezone. Uslijedili su razgovori i odluka kluba da me ne pusti, no to je sada gotova priča.

Zauvijek?

Barem za jednu sezonu. Nakon toga ćemo vidjeti.

San o Milanu nije dosanjan?

Ne, još ga uvijek sanjam.

Je li moguće da produžite saradnju s Wolfsburgom?

Zašto ne? Ništa ne isključujem, a ovdje se osjećam sjajno. Kada mi istekne ugovor imat ću 25 godina, a to je vrijeme kada je još mnogo toga preda mnom. Samo bih volio da se svi razgovori održe nakon sezone kako bih potpuno skoncentrisan mogao dočekati novu.

Šta će se dogoditi ukoliko će Wolfsburg u Ligi prvaka igrati protiv Milana?

  • Radovat ću se toj utakmici. Samo, morat ćemo onda izbaciti Milan, jer moj je cilj finale Lige prvaka.