Nogomet
68

Edin Džeko je dokazani golgeter, i dalje je ključni igrač Manchester Cityja

Piše: D. B.
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Otkako je bh. reprezentativac Edin Džeko 2011. godine stigao u Manchester City, nekoliko puta je bio na meti pojedinih kritičara koji su smatrali da mu nedostaje kvalitetna završnica kako bi bio dio ekipe koja se bori za nekoliko trofeja. Mnogi su ga i otpisali, no, vjerovatno su na trenutak zaboravili da se radi o dokazanom golgeteru, igraču koji najviše daje kad je najpotrebnije i koji rješava ključne situacije u korist svoje ekipe, tvrdi u svom tekstu novinar Bleecher Reporta Rob Pollard.

Kritičari tvrde da Džeko igra po principu toplo-hladno, da je čas efikasan, a čas potpuno nezainteresovan u napadu. To je djelomično istina s obzirom na činjenicu da u posljednjih 13 utakmica nije postigao gol, te da je u svim takmičenjima postigao samo četiri gola. U Premierligi je odigrao šest utakmica i vjerovatno je najviše zapostavljen u Cityju. No, treba imati u vidu povredu lista noge koja ga je odvojila od terena, a koju je zadobio na gostovanju kod Quuens Park Rangersa. Nakon što se oporavio, povredu je obnovio na zagrijavanju uoči utakmice protiv Leicestera u decembru. Kad se sve uzme u obzir, Džekina statistika nije dovoljna za jednog igrača koji želi biti član prve postave tima s ambicijama poput onih koje gaji Manchester City.

Nedavna anketa Manchester Evening Newsa je pokazala da će kao rezultat dolaska napadača Wilfrieda Bonyja u Manchester City sa spiska za Ligu prvaka biti uklonjen upravo Edin Džeko, što pokazuje da bh. Dijamant loše kotira među navijačima.

No, ovo nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji put da Džeko doživljava ovakve trenutke i da ljudi o njemu imaju podijeljena mišljenja.

Nakon dolaska Bonyja u klub spekulacije o tome da je Džekinoj karijeri u ekipi Građana došao kraj postale su izraženije nego ikad prije, posebno jer su ga brojni mediji povezivali sa drugim evropskim klubovima.

Ipak, uprkos svim kritikama, Džeko i dalje mnogo doprinosi Cityju u Ligi prvaka i upravo je on igrač koji je Građanima potreban ukoliko žele nastaviti borbu sa Chelseajem za titulu prvaka Engleske. Nikako ne treba zaboraviti koliko značajnu ulogu je Edin imao u osvajanju titule prošle sezone. Postizao je veoma važne golove, pogodio je protiv Crystal Palacea, a po dva je postigao protiv Evertona i Aston Ville. Upravo su ti golovi bili ključni za ekipu koju vodi menadžer Manuel Pellegrini u osvajanju titule. Baš onda kada je bio najpotrebniji, Džeko je Cityju dao najviše.

Dvadesetosmogodišnji napadač je redovno tresao protivničke mreže prošle sezone, postigao je 26 golova u svim takmičenjima i to je bila vjerovatno njegova najbolja godina u Engleskoj.

Džeko je nekoliko puta pokazao da je igrač za velike utakmice i velike bitke, tako da, kada se nastavi takmičenje u Ligi prvaka, City će se dosta mučiti kako bi održao korak za Chelseajem u domaćem prvenstvu. Građane očekuju mnoge važne utakmice, tako da je Džeko itekako potreban. Istina, on mora podići nivo svoje forme kako bi u jakoj konkurenciji nakon dolaska Bonyja izborio mjesto u prvom sastavu.

Da li će Džeko biti prodan naljeto, još uvijek nije poznato. U augustu prošle godine je potpisao novi četverogodišnji ugovor, ali je ove sezone malo igrao.

Međutim, bilo bi potpuno suludo odreći se takvog igrača, kako sada, tako i na kraju sezone. Razlog za to je jasan, Džeko je dokazani golgeter kakav je potreban svakoj ekipi.