Prvi operativac
182

Džemidžić hvalio Nogometni savez BiH, pojasnio i odgode velikih derbija u Premijer ligi

N. K.
Adnan Džemidžić (Foto: NS BiH)
Adnan Džemidžić (Foto: NS BiH)
Prvi dio takmičenja u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine privodi se kraju. Iza nas je 17 kola našeg elitnog nogometnog takmičenja, a dosta pažnje javnosti bilo je usmjereno na rekonstrukciji glavnih terena klubova te u posljednje vrijeme na odgađanje derbi utakmica za proljetni dio takmičenja

Više o ovim temama govorio je generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić.

Do kraja jesenjeg dijela Premijer lige ostala su još dva kola. Međutim, izvjesno je da dvije utakmice neće biti odigrane u jesenjem dijelu takmičenja i to susret 17. kola Velež - Zrinjski i 18. kola Sarajevo - Željezničar.

"Ova dva velika derbija Premijer lige BiH odgođena su odlukom Komiteta za takmičenje NS BiH, a osnovni razlog jeste nemogućnost odigravanja ovih utakmica na stadionima klubova koji su domaćini. U toku su radovi na postavljanju novih terena s hibridnom travom, a zbog značaja ovih mečeva Komitet za takmičenje NS BiH je procijenio da su obje utakmice visokog rizika i te da se ne mogu igrati na zamjenskim terenima.

U skladu s odredbama Pravilnika o radu komiteta i pravnih tijela NS BiH, Komitet za takmičenje je kao savjetodavno tijelo Izvršnog odbora, predložio mjere u cilju sprječavanja potencijalnih problema na utakmicama koje su okarakterisane kao mečevi 'visokog rizika'. Derbi susreti o kojima je ovdje riječ su takvi, a kako nije postojala saglasnost nadležnih policijskih uprava za odigravanje ovih utakmica na zamjenskim terenima, obje su pomjerene i bit će odigrane do kraja drugog kruga takmičenja u okviru Premijer lige BiH.

Pratimo pozitivne primjere i prakse drugih asocijacija, ali prevashodno vodimo računa o regularnosti, integritetu i karakteru takmičenja. Siguran sam da će obje utakmice privući veliku pažnju gledalaca, a tereni na kojima će se igrati će podići kvalitet takmičenja ali i same igre", rekao je Džemidžić za službeni sajt Saveza.

Jedan od najznačajnijih projekata koje realizuje NS BiH je "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH". U proteklom periodu bilo je dosta pritužbi pojedinih klubova zbog kašnjenja radova na njihovim stadionima.

"Pri završetku smo prve faze. Podizanjem travnatih podloga na stadionima gdje se izvode radovi, ili su završeni, otkriveni su mnogi nedostaci u podzemnoj infrastrukturi na objektima izgrađenim prije više desetljeća. Ne očekujući da ovi problemi mogu usporiti, ili zaustaviti radove na pripremi podloge za postavljanje novog terena, NS BiH je sistematično i odgovorno pristupio ovom zadatku. Na svim objektima se vrši stručan i profesionalan nadzor odgovornih ljudi, angažovanih od NS BiH, kako bi se ovaj projekat sproveo u cijelosti na svim odabranim lokacijama. Kada uzmemo sve okolnosti, od vremenskih do tehničkih, moramo biti zadovoljni da smo u vremenskom periodu od pet mjeseci uspjeli dovesti u završnu fazu četiri planirana terena sa hibridnom travom. Ovdje se prevashodno radi o kapitalnim ulaganjima, velika sredstva se investiraju u objekte klubova i lokalnih zajednica.

Svjesni smo činjenice da ljudi u klubovima, ali i mi u Savezu, s nestrpljenjem i velikim iščekivanjem priželjkujemo završetak radova na ovim terenima. Projektom 'Potpune rekonstrukcije glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH' Savez je pokazao spremnost da zajedno sa klubovima i lokalnim zajednicama investira u razvoj fudbala kako bi premijerligaši u Bosni i Hercegovini imali najbolje uslove za igru.

Ovi travnati tereni će biti napravljeni po vrhunskim standardima, što će omogućiti bolje uslove za rad i brži fudbalski razvoj generacijama mladih igrača. Na kraju želim reći da se ovdje radi o, do sada najvećem investicionom infrastrukturnom projektu u našoj zemlji od kada je ustanovljen NS BiH.

Druga faza projekta, na stadionima predviđenim za potpunu rekonstrukciju terena i postavljanje nove podloge će uslijediti u prvom kvartalu naredne godine", poručio je Džemidžić.