Louis van Gaal
0

"Džeku sam gledao samo u utakmicama protiv nas"

Totalsport
Louis van Gaal
Louis van Gaal
Utakmicom Bayern - Wolfsburg koja će se u petak odigrati na Allianz Areni službeno će početi nova bundesligaška sezona. Branitelj naslova je minhenska ekipa.

Pohod na odbranu krune najavio je, u razgovoru za Bild, trener Bavaraca Louis van Gaal. Prvo pitanje s kojim se suočio odnosilo se na pojedinca iz redova Wolfsburga, bosanskohercegovačkog napadača Edina Džeku koji se neko vrijeme tokom ljetnih mjeseci spominjao kao moguće pojačanje njemačkih nogometnih prvaka i osvajača DFB-Pokala. Upit je bio koliko bi ga rado Van Gaal vidio u svojim redovima.

U mom su kadru četvorica napadača, Klose, Gomez, Olić i Müller. Dakle, već dvojica mi kandiduju za jedno mjesto u sastavu, pa i nisam tražio napadačka pojačanja. Džeku sam ukupno vidio dva puta i to u utakmicama protiv nas kada sam bio skoncentrisaniji na ono što rade moji igrači. Nisam pogledao nijednu snimku s njegovim izdanjima, a kada kupujem igrača običavam ih pogledati nekoliko. Sve što sam o Džeki rekao jest da je on zanimljiv igrač.

Da bi on došao u Bayern klub bi morala napustiti dvojica napadača?

Džeko nije tema, to nema veze s njim. Ali, da. Kao što sam rekao, imamo četvericu napadača i jedno mjesto u napadu. U redu, da Klose, Gomez, Olić i Müller krenu nizati pogotke promijenili bismo sistem igre u 4-4-2. Tada bismo trebali trojicu napadača u timu, ali to bi i značilo da Toni Kroos nema mjesta u sastavu, a njemu vjerujem. Zbog njega smo i prisiljeni igrati 4-4-1-1.

Schalke je kupio Raula, Bayer Ballacka, Real Madrid Khediru i Özila, a Wolfsburg se planira ojačati Diegom. Biste li vi voljeli jednu od tih zvijezdi dovesti u Bayern?

Šta bih s njima? Ne trebaju mi. Mjesta na kojima oni igraju mi imamo pokrivena s dvojicom ili trojicom nogometaša. Nama je potreban igrač koji odskače kvalitetom, ali i koji se uklapa u našu igru i koji bi odmah mogao dati nešto timu. Osim toga, izgradio sam dobar odnos s kadrom kojeg imam, a i zašto bih mijenjao ono čime sam zadovoljan. Također, svi moji igrači mogu i žele još napredovati. Nisu dosegnuli svoj vrhunac.

Zvijezde ekipe poput Robbena i Riberyja zarađuju više od vas. Ne bi li trener trebao imati najviša primanja?

(Gromoglasno se smije i plješće) Tako i ja mislim. S time mogu licitirati s upravom kluba. Šalu na stranu, smatram da je trener važan dio tima. U Barceloni sam imao za euro veću platu od najplaćenijeg igrača sve dok u klub nije stigao Rivaldo. Takvo je tržište, ali ja sam zadovoljan. Namjeravam raditi još nekoliko godina, a potom sa suprugom Hildom uživati u životu u našem portugalskom raju.