Zaostali meč 3. kola
762

Džeko u sudijskoj nadoknadi utakmice protiv Sampdorije donio bod Romi

Piše: D. B.
(Foto: EPA-EFE)
U zaostaloj utakmici 3. kola talijanske Serije A Sampdoria je ugostila Romu, a utakmica je završena rezultatom 1:1.

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko predvodio je napad Rome uprkos interesu Chelseaja i intenzivnim špekulacijama da je na pragu prelaska na Stamford Bridge.

Prva je zaprijetila Sampdoria preko Quagliarelle, čiji je udarac izvan šesnaesterca u 4. minuti izblokirala odbrana Rome. Minut kasnije je šutirao i Džeko na drugoj strani, no, udarac nije ugrozio gol domaćih. Napadač Rome se u dobroj šansi našao i u 9. minuti, ali je ponovo izblokiran. Dalekometni pokušaj Defrela iz 14. minute završio je iznad gola Sampdorije.

Linetty je mogao donijeti prednost domaćoj ekipi u 15. minuti, ali nije uspio poslati loptu u mrežu Rome. Džeko je zbog nedozvoljenog starta nedugo zatim dobio žuti karton.

Igrala se 21. minuta kada je snažan udarac Pellegrinija odbranio golman Sampdorije Viviano. U narednoj minuti novi udarac Džeke odlazi iznad gola domaćeg tima.

Viviano se istakao odbranom i u 25. minuti nakon udarca koji je uputio Nainggolan. Blizu pogotka je Roma bila u 40. minuti kada je Manolas izveo slobodan udarac, a lopta završila svega nekoliko centimetara iznad prečke. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Defrel dvije minute klasnije.

Ipak, mreža se zatresla u prvom poluvremenu i to Romina. Kolarov je igrao rukom u šesnaestercu, sudija Orsato dosudio penal, a Quagliarella pogodio s bijele tačke za vodstvo Sampdorije. Domaći su na odmor otišli s minimalnom prednošću.

Na otvaranju drugog dijela igre Zapada je šutirao s ruba šesnaesterca, a lopta završila pored gola Rome. Na drugoj strani je u 53. minuti zaprijetio Caprari, čiji je udarac izblokiran.

Fantastična odbrana golmana Rome Allisona zabilježena je u 62. minuti nakon novog udarca Caprarija iz slobodnog udarca, loptu je izvadio iz rašlji i tako spriječio pogodak.

Mreža Sampdorije se zaresla u 67. minuti, ali je gol Džeke poništen zbog ofsajda. Dijamant se našao u šansi u 74. minuti, ali nije uspio skrenuti loptu u mrežu Sampdorije nakon ubačaja, kao ni Antonucci koji je bio u njegovoj blizini. Mogao je to u narednom napadu na drugoj strani kazniti Praet, no, nije bio precizan. Još su jednu priliku domaći imali preko Caprarija, ali je Allison ponovo bio na visini zadatka. Potom je dvije šanse na drugoj strani promašio Florenzi.

Ipak, Sampdoria nije uspjela sačuvati minimalnu prednost, Džeko je postigao gol u sudijskoj nadoknadi utakmice za konačnih 1:1 te je tako spasio bod Vučici. Ovo bi mogao biti i njegov oproštaj od Rome, jer je prema pisanju britanskih i talijanskih medija na pragu prelaska u Chelsea.

Roma je na petom mjestu sa 41 bodom, a Sampdoria na šestom s 34 boda.