Dobio pohvale engleskih ljekara
6

FOTO / Džeko u Manchesteru pomagao bolesnom dječaku iz BiH

Klix.ba
Engleski ljekari su pohvalili bh. reprezentativca i napadača Manchester Cityja Edina Džeku, nakon što je Dijamant pomogao bolesnom dječaku iz BiH Aneru Zeliću, koji je u Manchester stigao na operaciju za spas svog mladog života.
Džeko je redovno dolazio u posjetu šesnaestogodišnjem Aneru, koji je bio smješten u Kraljevsku bolnicu u Manchesteru. Dječak je zbog bolesti crijeva imao samo nešto više od 25 kg.

Kada je bh. Dijamant saznao da mu je sunarodnjak u bolnici koja se nalazi u Manchesteru, Džeko je počeo redovno dolaziti u posjetu. Donosio je poklone, a pobrinuo se da bolnica u BiH bude spremna za Anerov povratak.

Džeko je dječaku poklonio ručnu konzolu PSP, putovanje na utakmicu Građana na Etihadu i potpisane rekvizite. Njegovoj je majci kupio mobitel pomoću kojeg je održavala kontakt sa porodicom u BiH.

Aner je stigao u bolnicu u Manchesteru, koja je poznata po uspješnom liječenju bolesti pod nazivom inkapsulirajuća peritonejska skleroza, od koje je bolovao. Ljekari su izveli operaciju kako bi njegova crijeva profunkcionisala, a dječak je trebao početi jesti kako bi dobio na težini.

"Aner je bio užasnut kada je stigao, nije progovorio ni riječ. Morali smo mu objasniti da postoji 50 posto šansi da operacija uspije. Ukoliko bi operacija kojim slučajem bila neuspješna, smrtni ishod bio bi stopostotan. Smatrao sam da bi bilo dobro da Anera posjeti neko iz BiH. Pokušao sam to dogovoriti, ali mi je rečeno da Džeko već dolazi na svoju ruku. Bio je izvrstan. Nije želio publicitet, nego samo ono što je najbolje za dječaka. Impresionirao me je svojom elokventnošću i trudom da u BiH bude sve spremno za Anerov povratak. Mnogo je pomogao", izjavio je hirurg David van Dellen.

On je dodao da se čini kako je operacija bila uspješna, a Aner će se ponovo vratiti u Manchester.

"Potrebno je da završim još neke stvari, ali se čini da je sve proteklo dobro", kazao je Van Dellen.