Za italijanski Sky Sport
46

Džeko se prisjetio svojih početaka, debija kod Osima, dolaska u Rim...

F. Z.
Foto: Facebook/Edin Džeko
Foto: Facebook/Edin Džeko
Na italijanskom Sky Sportu sinoć je emitovan dokumentarni film o Edinu Džeki, a kapiten našeg nacionalnog tima govorio je o svojim počecima, ratu u Sarajevu, dolasku u Manchester City i naravno Romu...

Prisjetio se svoje karijere, nekih trenera s kojima je radio, debija u dresu Željezničara, kao i dočeka koji je doživio po dolasku u redove Vučice.

Džeko se na početku razgovora prisjetio svojih nogometnih početaka. Kako je igrao nogomet ispred kuće, početka rata i kako se morao preseliti bliže centru grada, tačnije na Otoku.

"Moj put je počeo u Željezničaru. Bio sam jako mršav, visok 193 cm, ali svega 75-78 kilograma. Sjećam se kada me Osim prvi put pozvao, bilo je to nevjerovatno. Kada ste dijete samo mislite o jednoj stvari, a to je da zaigrate za prvi tim. Gubili smo 2:1, a Osim mi je rekao da uđem, postignem dva pogotka i izađem. Gledao sam u njega začuđen i pitao se da li stvarno moram postići dva pogotka. Nažalost izgubili smo, ali pamtit ću taj susret", rekao je Džeko.

Prisjetio se Džeko odlaska u redove Teplica. Jiri Plišek koji je prethodno bio trener u Željezničaru odlučio ga je dovesti u Češku. Potom je najbolji strijelac naše reprezentacije prešao u Wolfsburg s kojim je postao prvak Njemačke.

Magathova ekipa bila je nezaustavljiva, a Bayern (5:1) i Borussija Dortmund (4:0) doživjeli su prave katastrofe protiv Wolfsburga. Nakon Njemačke uslijedio je odlazak u Englesku.

"Želio sam novi korak u karijeri i Manchester City je bio pravi izbor. Roberto Mancini me zaista želio vidjeti u ekipi i važno je da trener želi da budete dio njegovog tima, posebno kada je tu već toliko mnogo važnih nogometaša", rekao je Džeko i dodao:

"Kada sam shvatio da se približio kraj u Manchester Cityju, Walter Sabatini (tadašnji sportski direktor Rome) me uvjerio da dođem u Romu. Stigao je u Hrvatsku i nije želio otići bez mene. Bio je direktan, nije ništa prepustio slučaju, a palio je cigaru svakih nekoliko minuta".

Kapiten Vučice govorio je o svom dočeku u Rimu.

"Moj dolazak u Rim bio je nevjerovatan, mislio sam da se takve stvari mogu vidjeti samo na TV-u. Stotine navijača čekalo me na aerodromu. Znao sam da su strastveni, ali ne toliko", rekao je Džeko.

U Romi je Džeko za pet godina postao kapiten i jedan od najboljih strijelaca kluba u historiji sa 102 postignuta pogotka. Bio je najbolji strijelac Serije A, a s Romom je odigrao neke utakmice za pamćenje, poput onog duela u Londonu protiv Chelseaja, preokreta protiv Barcelone u Ligi prvaka...