Želi trofej
65

Džeko: San mi je da osvojim Scudetto s Romom, navijači žive za klub

Klix.ba
Edin Džeko (Foto: EPA)
Edin Džeko (Foto: EPA)
Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko je naučio mnogo u napadu otkako je stigao u Italiju, a njegov san je da osvoji Scudetto s Romom, klubom za koji je odigrao fantastičnu sezonu.

Džeko je postigao 39 golova i upisao 15 asistencija u 51 odigranoj utakmici.

"Nakon prethodnih iskustava, želio sam doći u Italiju. Miralem Pjanić je bio u Romi, a tadašnji sportski direktor Walter Sabatini je insistirao da dođem u klub. Kada u Romi dobijete dvije utakmice, to je kao da ste osvojili Scudetto, međutim, ako izgubite dvije, onda se to smatra katastrofom. Stevan Jovetić mi je u Manchester Cityju rekao da će biti teško u Italiji, ali i da će me tretirati kao boga ukoliko postignem gol. Nije mi bilo lako slušati kritike tokom prve sezone, ali sam igrao loše i to je bilo razumljivo. Mnogi su mislili da ću otići, no, ja sam ovdje došao da napravim velike stvari. Nisam tip čovjeka koji ode nakon loše sezone. Želio sam dokazati da sam jak, mnogo sam naučio u Seriji A i od trenera Luciana Spallettija, kao što je kretanje napadača. Naučio sam više o poziciji napadača u Italiji nego što sam to uspio u Njemačkoj i Engleskoj", izjavio je Džeko.

Njegov cilj je jasan, želi trofej s Romom.

"Moj san je da osvojim Scudetto s Romom, ovdje navijači žive za klub. Osvojio sam titulu u Njemačkoj i Engleskoj, ali sam siguran da bi osvajanje Scudetta s Romom bilo drugačije, posebno. Ovdje kažu, ako osvojite trofej s Romom, postajete bog. Zaista bih želio vidjeti šta bi se dogodilo", rekao je napadač Vučice.

Potom je Edin govorio o svojoj ranijoj karijeri, igrama za Wolfsburg i saradnji s trenerom Robertom Mancinijem u Manchester Cityju.

"Na početku je u Njemačkoj bilo teško, treninzi su bili izuzetno naporni, ali je nešto kliknulo u mojoj glavi. Kada pomislite da sve to možete uraditi, tada je sve moguće. Ako počnete misliti o neuspjehu, tada ste osuđeni na propast. Druga godina je bila nevjerovatna, Grafite i ja smo postigli ukupno 50 golova, a onda smo osvojili Bundesligu. Dokazao sam se kao igrač u Wolfsburgu i bio sam veoma zahvalan. Kasnije sam poželio preći u veći klub, a Mancini me je želio u Manchester City. Klub je te godine imao potencijal. U Engleskoj sve ide veoma brzo, a u prvih nekoliko utakmica nisam bio dobar. Međutim, drugi gol protiv Blackburna je bio veliki za mene i njime sam 'probio led'. Mancini je oduvijek želio da napada, nije se plašio da nastupi s tri napadača. U drugoj sezoni smo osvojili Premiership nakon 44 godine i to u nevjerovatnoj utakmici koju smo dobili u posljednjoj sekundi. Treća godina je bila teška, ali smo stigli u finale FA Cupa, gdje nas je porazio Wigan. Menadžer Manuel Pellegrini je rekao da želi da ostanem, učinio sam to i ostao još jednu sezonu, ali sam onda osjetio da mi je potrebna promjena sredine", završio je Džeko.