Serie A
107

Džeko pogotkom uz dvije asistencije kreirao trijumf Rome za direktan plasman u LP

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Posljednje 38. kolo italijanske Serie A i bitka za drugo mjesto koje direktno vodi u Ligu prvaka. Rome je dočekala Genou i imala je 84 boda, dok je trećeplasirani Napoli skupio bod manje i gostovao je Sampdoriji.

Roma je pobijedila Genou rezultatom 3:2 i izborila direktan plasman u Ligu prvaka, Napoli je slavio 4:2, ali će u plasman u najelitnije evropsko klupsko takmičenje tražiti preko kvalifikacija.

Napadač Rome i bh. reprezentativac Edin Džeko je prije ovog dvoboja bio prvi topnik lige sa 28 postignutih golova, a pratio ga je reprezentativac Belgije i nogometaš Napolija Dries Mertens koji je postigao gol manje.

Džeko je postigao jedan gol i postao prvi topnik lige sa 29 postignutih prvenstvenih golova. Premda je i Mertens postigao gol za Napoli. Ostao je iza bh. napadača. U sezoni 2009/2010 u dresu Wolfsburga Džeko je sa 22 postignuta pogotka bio prvi strijelac Bundeslige.

Da li će i postati prvi strijelac Serie A saznat ćemo večeras nakon utakmice Torino- Sassuolo. Jedini igrač koji bi mogao ugroziti Džeku je Andrea Belotti koji je postigao 25 golova i teško je očekivati da može postići pet golova.

Roma – Genoa 3:2

U svečanoj atmosferi na Olimpicu u centru pažnje bio je Francesco Totti koji je igrao posljednji meč u karijeri. No, utakmica nije dobro počela za domaće. Već u 3. minuti nakon kontranapada Pellegri pogađa mrežu Vučice za 0:1.

Igrao se 10. minut kada je poravnao bh.reprezentativac Edin Džeko. Prvo je pogodio stativu, ali je odbijenu loptu grudima ubacio u mrežu za 1:1. Ovo je bio 29. postignuti pogodak Džeke u italijanskoj nogometnoj eliti. U 19. minuti golman gostiju Lamanna odbranio je udarac Džeke. U 40.minuti bh. reprezentativac pokušava postići drugi pogodak na utakmici, ali lopta odlazi pored stative. Prvih 45 minuta okončano je rezultatom 1:1. Statistika je prije utakmice bila na strani Rome koja je u posljednjih 14 utakmica u 11 slavila protiv Genoe.

Raspoloženi Džeko u 47. minuti pokušava, ali nije precizan. U 54. minuti u igru je ušao Francesco Totti umjesto Salaha. U svojoj oproštajnoj utakmici Totti odmah asistira za Džeku čiji je udarac izblokiran. U 60. minuti Ninković testira golmana Rome koji loptu izbacije u korener. Bedm gostiju probijen je u 74. minuti.

Džeko asistira za De Rossija koji pogađa za 2:1. No, gosti se nisu predavali. Tako je Lazović u 79. minuti šokirao Olimpico i pogodio za 2:2. Samo pet minuta poslije gosti pogađaju stativu. Do kraja su domaći pokušavali da postignu pogodak, a uspjeli su u 90.minuti preko Perottija na asistenciju Džeke.

Sampdoria – Napoli 2:4

Napoli je za direktan plasman u Ligu prvaka trebala pobjeda u Genovi i kiks Rome kako bi došli do druge pozicije. Igrali su Sarrijevi izabranici vrlo dobro i slavili trijumf.

U 35. minuti Insigne je šutirao pored gola. Ipak, samo minut poslije grešku domaćih koristi Mertens koji pogađa mrežu i postiže 28. gol u sezoni za 0:1. Do kraja prvog poluvremena Insigne pogađa za 0:2 što je bio rezultat prvog dijela. U nastavku gosti nastavljaju napadati. Igrao se 49. minut kada je Hamšik pogodio za 0:3. Samo dvije minute poslije Quagliarella smanjuje na 1:3.

Gosti su posao završili u 65.minuti. Četvrti gol za Napoli postiže Callejon za 1:4. Konačnih 2:4 postavlja Alvarez.