Nogomet
0

Džeko oduševljava u dresu Wolfsburga

Sarajevo-x.com
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Wolfsburg je u utrci za vrh Bundeslige, najviše zahvaljujući Edinu Džeki. U posljednje vrijeme naprosto je eksplodirao. Postao je nerješiva enigma za odbrambene igrače. U stanju je jednim potezom riješiti utakmicu.

Piše: Edin Isanović

Bh. napadač stalno se spominje u njemačkim medijima. Polako počinje dobijati tretman kao i njegov prijatelj Vedad Ibišević. Igra sjajno, niže golove. U susretu protiv HSV-a postigao je jedan pogodak, dok je nad njim skrivljen i jedanaesterac.

U nastavku prvenstva njemačke elite pogodio je šest puta (od početka prvenstva ukupno jedanaest). Svakako da mu je mnogo pomogla činjenica da u istom klubu igra sa sunarodnjakom Zvjezdanom Misimovićem, koji je ujedno jedan od najboljih asistenata lige.

Dolazak u grad automobila nije nagovještavao ovakav razvoj situacije, ali je svojim briljantnim predstavama oduševio nogometne stručnjake. Blackburn je prije izvjesnog vremena poslao ponudu Wolfsburgu, ali je istu Felix Magath glatko odbio. Ovih dana pripremaju konkretniju, uljepšanu, sa mnogo nula. Engleski klub ponovo živi u nadi da bi mogli dovesti Džeku. Da li će ova priča dobiti novo, ugodnije poglavlje, ostaje da vidimo.

Čelni ljudi Arsenala su također apostrofirali da prate svaki Džekin korak i da ne isključuju mogućnost da bh. reprezentativac obuče dres “topnika“. Ne treba iznenaditi ako se pojavi još neki ponuđač.

Otkud tolika pomama za 192 cm visokim 23-godišnjakom? Nogometni put nije mu bio posut ružama. Naime, karijeru je počeo pisati u sarajevskom Željezničaru, ali mu nisu prognozirali blistavu budućnost. Ipak, bolji dani su došli promjenom trenera.

Dolazak na klupu Jiržija Plišeka kasnije će se pokazati kao ključni momenat u Džekinoj karijeri. Plišek je ubrzo uočio njegov talenat. Ovaj češki strateg nakon što je otjeran iz "doline ćupova“ odlučio je da bh. napadača angažuje u FK Teplice.

Pokazalo se to pametnim potezom. Za dvije godine koliko je ostao u klubu zadivio je brojne menadžere. Finalni pregovori sa čelnim ljudima Wolfsburga bili su uspješni. Preselio se u Njemačku. Bilo je veliko pitanje kako će se adaptirati u zemlji drugačijih karakteristika i načina života. Bio je to, međutim, još jedan sjajan korak.

"On može još bolje, biće velika nogometna zvijezda. Smatram da je Wolfsburg samo prolazna stanica. Širom je otvorio vrata bh. nogometašima u Češkoj. Kada sam isticao da je veliki talenat, blijedo su me gledali. Vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu", nedavno je izjavio Plišek.

U dresu nacionalnog tima Džeko igra izvrsno. Upisao je četranaest nastupa, šest puta je zatresao protivničku mrežu. Ipak, njegove vrhunske izvedbe u odabranoj nogometnoj bh. vrsti tek očekujemo. Selektora Ćiru Blaževića oduševio je svojim partijama.

"Džeko je bolji od Zlatana Ibrahimovića. Šveđanin je pročitana knjiga. Njegovi potezi znaju se unaprijed. Siguran sam da će uskoro biti velika evropska zvijezda", tvrdio je Blažević pred gostovanje u Istanbulu.

Kolika mu je sada cijena? Prema podacima njemačkog Transfermarkta 7.500.000 eura. Na travnjaku je više od golgetera. Trči, pomaže u defanzivi, niže kilometre i naravno pogađa. Redovno. Svaki euro potrošen na njega (od bilo kojeg kluba), biće velika investicija. Samo istinske vrijednosti mogu opstati unatoč svim iskušenjima. Edin Džeko to zaista jeste!