Kicker
0

Džeko može ići za 30 miliona eura!

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Edin Džeko ugovor s Wolfsburgom ima do 2013. godine. Nastavi li igrati i dalje na dosadašnjem nivou, teško da će ga aktuelni prvak nogometne Bundeslige uspjeti zadržati već idućeg ljeta.

U štampanom izdanju, broj od ponedjeljka, njemački magazin Kicker otkrio je informaciju o iznosu odštetne klauzule u ljetos revidiranom Džekinom ugovoru: klub 23-godišnji bosanskohercegovački centarfor može napustiti u slučaju da za njega dođe ponuda teška 30 miliona eura.

Takvih će se, obzirom na Džekine igre, na ljeto sasvim sigurno naći.

Kicker izvještava da su najveći kandidati za otkup njegova ugovora premierligaški klubovi Manchester United i Chelsea, iako je Chelsea u ovom trenutku pod još uvijek važećom suspenzijom transfera do januara 2011. godine. Osim njih, u utrku bi se eventualno još mogao uključiti Milan, navodi se.

Džeko u ovom trenutku ne insistira na odlasku pod svaku cijenu:

  • Trenutno me to uopće ne zaokuplja – izjavio je napadač bh. reprezentacije dodavši:

  • Ipak, svi znaju koji je moj cilj: da svake godine želim igrati u Ligi prvaka!

Trener Armin Veh pod svaku bi cijenu i za sljedeću sezonu volio zadržati svog najboljeg igrača, premda je pitanje ima li Wolfsburg realnu kvalitetu ponovno biti među prve dvije ili tri najboljeplasirane momčadi u Bundesligi.

  • Nadam se da će se i sljedećeg ljeta Edin odlučiti za vrhunski klub, i da će taj vrhunski klub biti Wolfsburg – kazao je Veh odmahnuvši pritom rukom na mogućnost velike zarade:

  • Šta će nam veliki novac ako ostanemo bez Džeke?

U ovom trenutku Džeko igra za godišnju platu od pet miliona eura bruto, što nije ni blizu bundesligaškom plafonu. Svejedno, i ove sezone nastavlja s formom iz prošle: zabio je četiri gola u Bundesligi, jedan u Ligi prvaka, dva u Njemačkom kupu, a nesmanjenom žestinom pogađa i za reprezentaciju u kvalifikacijama (devet golova). Nije mu pala forma nakon što se morao pomiriti s ostankom i nakon što mu je propao transfer u Milan, njegov klub iz snova. Kada je shvatio da ostaje, nije klupskom vodstvu napravio nijednu jedinu neugodnost.

  • Moram samo igrati dobar nogomet. Sve drugo doći će samo od sebe – zaključio je.