Pohod ka rekordu
0

Džeko i Grafite srušili Klasnića i Ailtona

Totalsport
Nakon 30 odigranih utakmica u njemačkom nogometnom prvenstvu Wolfsburg zauzima vodeće mjesto na prvenstvenoj tabeli sa 60 osvojenih bodova. Najviše zahvaljujući Edinu Džeki i Grafiteu.

Bosanskohercegovački reprezentativac i brazilski majstor suparničkog kaznenog prostora postigli su ove sezone zajedno 42 pogotka. Najbolji strijelac njemačke Bundeslige Grafite iza sebe ima 23 prvenstvena mata, a drugoplasirani Džeko četiri pogotka manje (jednako toliko imaju i Stuttgartov Gomez i Bayerov Helmes).

Pucačkom rapsodijom Wolfsburgov je dvojac prestigao učinak Werderovih napadača Ivana Klasnića i Ailtona iz šampionske sezone 2003/04 kada su napadači bremenskoga kluba zajedno postigli 41 gol u Bundesligi.

Ipak, njihov učinak ne predstavlja apsolutni rekord u njemačkoj Bundesligi. On je vlasništvo dvojca njemačkih prvaka iz sezona 1971/72 i 1972/73, kada su Gerd Müller i Uli Höneß postigli 53 pogotka za svoju momčad u svakoj od spomenutih sezona. Podsjetimo, sam Müller postigao ih je 40 takmičarske godine 1971/72, što je i danas apsolutni rekord njemačkog prvenstva.

Impresivni su u još jednoj Bayernovoj šampionskoj sezoni bili Karl-Heinz Rummenigge i Paul Breitner. Te 1980/81 postigli su 46 golova, najviše u posljednjih 28 sezona. Džeko i Grafite opasno im prijete.