Godina oscilacija za reprezentaciju
0

VIDEO / Džeko blistao, Misimović se izgubio, Mujdža debitovao

Pripremio: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nogometna reprezentacija BiH je u 2010. godini odigrala devet utakmica. Od toga šest prijateljskih i tri kvalifikacione za odlazak na kontinentalnu smotru 2012. u Poljskoj i Ukrajini - u tim okršajima zabilježena je jedna pobjeda, jedan remi i jedan poraz.

"Zmajevi" su, ukupno gledajući, upisali tri pobjede, tri poraza i tri remija. Uspješnost 44,44% uz gol razliku 15 postignutih i 16 primljenih golova.

Sušić startao pobjedom, Pjanić sjajno poentirao

Novi šef državne nogometne selekcije, koji je imenovan početkom godine, Safet Sušić, startao je pobjedom u prijateljskom dvoboju protiv Gane na Koševu. Odlučujući pogodak postigao je Miralem Pjanić. Odmah nakon meča selektor je naglasio kako veznjak Lyona i Zvjezdan Misimović mogu igrati zajedno u udarnoj postavi.

Za njegovog prethodnika Ćiru Blaževića to je bilo neizvodivo. Iako su neki minimizirali ovaj trijumf i odabranu selekciju Gane, oni su svoju vrijednost i kvalitet pokazali na jugu Afrike, kada su se plasirali među osam najboljih na planetarnom izlogu nogometa.

Nepuna tri mjeseca kasnije izgubili smo u Štokholmu, također u prijateljskoj utakmici. Bez obzira na veliku podršku sa tribina, Spahić i društvo poraženi su rezultatom 4-2. Toivonen, Olsson dva puta i Berg u posljednjim trenucima meča izrešetali su mrežu Asmira Begovića. Pamtimo i fenomenalan gol Sejada Salihovića iz slobodnog udarca.

Gol Džeke i verbalni duel Spahića i Marina

Ništa bolje nismo prošli ni u Frankfurtu gdje nas je "elf" u posljednjoj provjeri pred odlazak na Mundijal savladao 3-1. Poveli smo golom Džeke u 15. minuti, ali su rezultat u drugom poluvremenu preokrenuli Lahm i Bastian Schweinsteiger, koji je postigao dva gola. Ostaje u sjećanju i verbalni duel našeg kapitena sa Nijemcom bh. korijena Markom Marinom.

Posljednji prijateljski sudar pred početak kvalifikacija imali smo sa Katarom na Grbavici. Blijedo izdanje i mršavih 1-1 sa suparnikom koji je po svim parametrima kvaliteta lošiji od nas, nisu donijeli mnogo optimizma. Neki su već tada spominjali Papetovu ostavku. Međutim, najbolji bh. igrač svih vremena apostrofirao je da ovakve utakmice služe za određene provjere i da je rezultat u drugom planu.

Poljuljani "trikolori" sjajnim izdanjem nokautirali "zmajeve"

Kvalifikacioni put počeli smo u Luksemburgu, gdje smo slavili sa visokih 3-0. Ibričić, Pjanić i Džeko priču su rutinski završili za šesnaest minuta. Bez uvrede, ali reprezentaciju Luksemburga je stvarno teško ozbiljno shvatiti, pa je osvajanje kompletnog plijena bilo i logično. Jedina vrijednost ove utakmice i unaprijed upisane pobjede bio je dugoočekivani debi Mensura Mujdže, koji je dozvolu za nastup dobio neposredno prije meča. Svoj prvi nastup za najjači sastav upisao je i Senad Lulić.

Iako je sve sugerisalo da možemo doći do povoljnog rezultata u duelu sa Francuzima, to se nije desilo. Na najvećem bh. stadionu poraženi smo 2-0. Blanc je Sušiću očitao lekciju na Koševu. Svi su zakazali. Misimović, Pjanić i Ibričić su ispadali u sredini, Nadarević i Spahić su dopustili Benzemi i Maloudi da poentiraju. Selektor je potpuno promijenio koncepciju igre nadajući se da će iznenaditi "trikolore". Nije uspio.

Loša Hasagićeva reakcija omogućila Albancima osvajanje boda

Nakon toga su reprezentativci nepotrebnim "kontrolisanim rizikom" iz Albanije donijeli samo bod. Doduše, moramo napomenuti da u Tirani nismo imali sreće. Pogodak za nas postigao je Vedad Ibišević, a poravnao je Klodian Duro. Dakako da gol Albanaca ide na dušu i Kenana Hasagića, koji je loše reagovao kod izvođenja slobodnog udarca. Na kraju je ostala velika žal za propuštenim u glavnom albanskom gradu. Ovdje treba spomenuti da je izviždana bh. himna i da je Sušić napustio pres-konferenciju koja je održana poslije utakmice.

Nogometna reprezentacija je 17. novembra u Bratislavi odigrala prijateljsku utakmicu sa Slovačkom. Puno "tvrđi" protivnik od neugodnih Albanaca pognutih glava napustio je domaći travnjak. No, nije sve tako dobro počelo za nas. Sebo je doveo domaće u vodstvo već u 3. minuti. Poravnao je Medunjanin u 28.minuti, dok su u nastavku Pjanić i Džeko povećali na 1-3. Konačnih i zasluženih 2-3 postavio je Grajciar.

Igrači iz Premijer lige pozitivno iznenadili

Reprezentacija sastavljena od igrača Premijer lige, potpomognuta Zvjezdanom Misimovićem, odigrala je u Turskoj, u prijateljskom dvoboju, neriješeno (2:2) protiv odabrane selekcije Poljske. Golove za BiH postigli su Subašić u 21. i Misimović u 55. minuti iz penala, dok je strijelac oba gola za Poljsku bio Brozek u 7. i 52. minuti. To je ujedno bila posljednja utakmica u 2010. godini.

Na kraju treba reći da je 2010. bila godina oscilacija. Edin Džeko je ponovo blistao. Iza Misimovića je godina puna neuvjerljivih igara u reprezentativnom dresu (osim pojedinih nastupa). Zvjezdanu svaka čast za ogromne zasluge u prošlosti, ali je posljednju godinu to "neki drugi igrač". Svakako treba istaći da smo puno dobili dolaskom Mujdže i Lulića.