Engleska Premier liga
131

VIDEO / Džeko asistirao Tevezu za pobjedu Cityja protiv Aston Ville

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
U okviru 28. kola engleske Premier lige Aston Villa je ugostila ekipu Manchester Cityja. Građani su slavili rezultatom 1:0, a pobjedu je donio Carlos Tevez nakon asistencije bh. reprezentativca Edina Džeke.

Početak susreta Aston Ville i Manchester Cityja protekao je u početnom ispitivanju snaga. Prvi ozbiljniji pokušaj je zabilježen u 11. minuti susreta kada je Jack Rodwell šutirao prema golu Aston Ville, a lopta je završila iznad prečke. Desetak minuta kasnije je uzvratila domaća ekipa, udarac glavom uputio Benteke, no, gola nije bilo, kao ni minut kasnije na drugoj strani kada je pokušao Rodwell. Isti igrač se u 23. minuti povrijedio te ga je u 25. zamijenio bh. reprezentativac Edin Džeko, koji je doživio ovacije navijača Građana.

U 32. minuti je Milner šutirao ka golu golmana domaćih Guzana, ali promjene rezultata nije bilo. Dobru priliku u prvom poluvremenu su Građani imali preko Zabalete u 37. minuti, ali je pogodio stativu gola domaćeg tima. Kada se činilo da će se prvi dio susreta završiti rezultatom 0:0, City je stigao do gola. Džeko je u 45. minuti oduzeo loptu Clarku, krenuo ka golu domaćih i potom uposlio Teveza kojem nije bilo teško zatresti mrežu i dovesti Građane u vodstvo. To je ujedno bio rezultat prvog poluvremena.

U prvim minutama drugog poluvremena City je napravio tri šanse pred golom Aston Ville, ali Zabaleta, Džeko i Nastasić nisu uspjeli savladati Guzana. U 52. i 55. minuti je u centru pažnje ponovo bio Tevez, no, promjene rezultata nije bilo. Najveća opasnost po Cityjevog golmana Harta bio je Benteke, ali je čuvar mreže Građana izlazio kao pobjednik.

Iako je City bio veoma opasan iz kontranapada, igrači Aston Ville nisu odustajali te su pokušavali doći barem do boda. U 68. minuti je neprecizan bio Lawton. Četiri minute kasnije je Džeko postigao pogodak, ali je sudija Mike Dean ispravno procijenio da je popularni Dijamant bio u ofsajd poziciji. U narednom napadu je šutirao iznad gola Aston Ville.

Do kraja susreta je bilo nekoliko prilika na obje strane, City je zaprijetio preko Garcije i Nasrija, Aston Villa preko Weimanna i Bentekea, ali se rezultat nije mijenjao. Ostalo je 1:0 u korist Manchester Cityja.

Engleska Premier liga, 28. kolo:

Aston Villa - Manchester City 1:0 (Tevez 45)