Nogomet
316

Dvije postave novih igrača na koje bi Meša mogao računati

Piše: A. D.
Mehmed Baždarević
Mehmed Baždarević
Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević najavio je proširenje spiska reprezentativaca za naredne mečeve.

Kazao je kako će u njegovom rosteru biti između 30 i 35 igrača koji će uvijek morati biti spremni po potrebi uskočiti u vatru. Osim igrača koje je koristio Safet Sušić, Baždarević će neminovno pozive uputiti još nekim novim igračima, a mi donosimo imena onih koji bi zahvaljujući kvalitetu lige u kojoj nastupaju i trenutnoj formi mogli naći mjesto na njegovom spisku.

Na golu bi mjesta bilo sa "oživjelog" Ibrahima Šehića. Nekadašnji golman Željezničara briljira na golu azerbejdžanskog Qarabaga kojeg je nedavni sudijski previd udaljio od zasluženog drugog kruga Evropske lige.

Mateo Sušić uspješan je u dresu rumunskog Cluja i s pravom se nada da će selektor jednog dana obratiti pažnju na njega. Igra na poziciji desnog beka. Na suprotnoj strani odbrane mjesta bi svakako bilo za fudbalera Chieva Ervina Zukanovića.

Edin Cocalić iz Maccabi Haife i Dino Arslanagić iz Standarda činili bi idealan stoperski par. Istina, Arslanagić još uvijek nema pravo nastupa za Zmajeve, ali s pravne strane prepreke za to ne postoje. “Prljavi” posao u veznom redu bez sumnje bi kvalitetno odradio iskusni Sanel Jahić iz švicarskog viceprvaka Grasshoppersa. Ofanzivni trio činili bi budući Zmaj Mario Vrančić iz Paderborna, prva zvijezda poljske Wisle Semir Štilić i najbolji igrač Real Zaragoze Eldin Hadžić.

Mjesto u špicu rezervisano je za napadača Cesene Milana Đurića, odnosno novog centarfora Viktorije Plzen Aidina Mahmutovića. Osim nabrojanih jedanaest zanimljivi su svakako i povratnik na gol Lech Poznana Jasmin Burić, potom Gordan Bunoza iz Pescare koji može kvalitetno igrati na lijevom boku i kao stoper, pa i Dario Dumić stoper Brondbyja, odnosno komandant odbrane slovenačkog lidera Domžala, Kenan Horić. Zanimljiv desni bek je i Emir Dilaver iz Ferencvarosa, koji je u ovaj klub dospio iz bečke Austrije.

Kapiten Mlade Boleslav Jasmin Šćuk, Admir Ljevaković iz Teplica, Srđan Grahovac koji u bečkom Rapidu dobija sve više prostora za igru, te kapiten Grasshoppersa Veroljub Salatić koji ne krije želju da zaigra za Zmajeve, kvalitetni su vezni igrači.

Napadač Kenan Kodro je postao standardan u Osasuni, odlični Eldin Adilović briljira u Samsunsporu, dok je Haris Handžić u dresu ruske Ufe postigao pet pogodaka u tamošnjem prvenstvu.

Tim 1: Ibrahim Šehić (Qarabag), Mateo Sušić (Cluj), Edin Cocalić (Maccabi Haifa), Dino Arslanagić (Standard Liege), Ervin Zukanović (Chievo), Sanel Jahić (Grasshoppers), Mario Vrančić (Paderborn), Semir Štilić (Wisla Krakow), Eldin Hadžić (Real Zaragoza), Aidin Mahmutović (Viktorija Plzen) i Milan Đurić (Cesena).

Tim 2: Jasmin Burić (Lech Poznan), Emir Dilaver (Ferencvaros), Kenan Horić (Domžale), Dario Dumić (Brondby), Gordan Bunoza (Pescara), Jasmin Šćuk (Mlada Boleslav), Srđan Grahovac (Rapid Beč), Veroljub Salatić (Grasshoppers), Kenan Kodro (Osasuna), Eldin Adilović (Samsunspor) i Haris Handžić (Ufa).