Mali nogomet
26

Dvije pobjede bh. tima na Svjetskom prvenstvu beskućnika u Meksiku

FENA
Malonogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sa dvije pobjede je počela učešće na 16. svjetskom prvenstvu beskućnika (Homeless World Cup) u Meksiku.

U prvoj utakmici grupne faze takmičenja reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Engleske sa 7:0, dok je u drugom susretu bila bolja od Perua sa 7:5. Nakon 2. kola ekipa BiH vodi u E-grupi s maksimalnih šest bodova uz gol razliku 14:5.

Selektor malonogometne reprezentacije BiH Elmedin Škrebo kazao je da su umor od puta i sve neizvjesnosti oko odlaska u Meksiko iza ekipe.

"Adrenalin raste i sa nestrpljenjem smo dočekali ceremoniju otvaranja i prve utakmice. Želimo zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnjeg učešća BiH reprezentacija na SP. Među njima su prije svih Muhamed Bešić, reprezentativac BiH i ambasador MFS-EMMAUS-a, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik Gračanice Nusret Helić, zatim Federalno ministarstvo kulture i sporta, Nogometni savez BiH, te mladi reprezentativci BiH Besim Šerbečić i Nardin Mulahusejnović. Zahvalni smo i Nedžada Munjiću iz Norveške koji je osigurao nove patike za cijeli tim" izjavio je Škrebo.

Projekt "Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH" je socijalni projekt koji koristi snagu sporta kao osnovno sredstvo za pozitivnu promjenu i doživljaje za ljude sa margine svakog društva u kome se on realizuje.

Ove godine na prvenstvu učestvuje 48 zemalja u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji, a prvenstvo će trajati do 19. novembra, saopćeno je iz Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS”.

Meksiko je bio domaćin prvenstva i 2012. godine kada je BiH reprezentacija imala svoj debitantski nastup sa kojeg se vratila sa osvojenim šestim mjestom.