Nogomet
576

Dvije godine kasnije: Portugal u baražu, Zmajevi na Mundijalu

Piše: J. H.
Bilino Polje, 11. novembra 2011. godine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prije tačno dvije godine nogometna reprezentacija BiH igrala je protiv Portugala prvu od dvije utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se prošle godine igralo u Poljskoj i Ukrajini.

Semafor prepunog stadiona na Bilinom Polju nakon posljednjeg zvižduka sudije Howarda Webba pokazivao je nepopularnih 0:0, tako da je učesnik Eura odlučen četiri dana kasnije, na Stadionu svjetlosti u Lisabonu.

Te noći Portugalci su bili nadmoćnija ekipa, tako da su Cristiano Ronaldo i ekipa ponovo ugasili san miliona Bosanaca i Hercegovaca o učešću nogometne reprezentacije BiH na velikom takmičenju. Dalekometnim šutevima, Ronaldo i Nani cijepali su mrežu Asmira Begovića prije nego je Misimović smanjio na 2:1 sa bijele tačke.

U drugom poluvremenu te utakmice, Ronaldo je ponovo zatresao mrežu Zmajeva, Lulić je dobio crveni karton, a Spahić smanjio na 3:2. Do kraja utakmice, Postiga i Veloso su dokrajčili nemoćne izabranike Safeta Sušića za konačnih 6:2 i težak kraj još jednih kvalifikacija.

Međutim, dvije godine kasnije, Zmajevi su izborili direktan plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, dok je Portugal ponovo završio u baražu, gdje će igrati dvomeč protiv Švedske, koju predvodi Zlatan Ibrahimović.

Od tada pa do danas mnogo toga se promijenilo u reprezentaciji i samom Nogometnom savezu BiH. Sa Elvedinom Begićem na čelu, krovna kuća bh. nogometa napravila je bolne, ali opravdane korake te je Savez izašao iz sivila u koji su ga doveli prijašnji čelni ljudi. Iako je temelj reprezentacije koja je igrala posljednji baraž protiv Portugala ostao isti, među Zmajeve su stigli neki novi igrači na koje selektor Safet Sušić itekako računa.