Mladi Zmajevi u borbi za baraž
5

Dupovac, Zolotić, Suljić i Čolić najavljuju pobjedu protiv Grčke

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija BiH večeras na stadionu Asim Ferhatović Hase igra važnu kvalifikacijsku utakmicu protiv Grčke u kojoj je pobjeda imperativ ukoliko žele nastaviti borbu za plasman u baraž za Evropsko prvenstvo u Izraelu 2013. godine.

Mladi Zmajevi su Grke savladali na gostovanju rezultatom 1:0, a sada protiv svoji vršnjaka moraju ponoviti uspjeh kako bi zadržali šanse za plasman u baraž za EP. Igrači sarajevskih premijerligaša i vječitih rivala, Sarajeva i Željezničara, Amer Dupovac (Sarajevo), Asmir Suljić (Sarajevo), Nermin Zolotić (Željezničar) i Benjamin Čolić (Željezničar), svjesni su važnosti utakmice te su najavili pobjedu protiv Grčke.

Stoper FK Sarajevo, Amer Dupovac, spreman je pomoći reprezentaciji u večerašnjem susretu. Pozvao je na oprez jer su protivnici itekako opasni i motivisani, ali i istakao da vjeruje u pobjedu.

"Dobro smo se spremili za Grčku, ali moramo biti oprezni. Pobijedili smo ih 1:0 na gostovanju i sada su željni osvete. Nama je potrebna pobjeda u ovom susretu kako bi se mogli nadati baražu. Oni imaju nekoliko fenomenalnih igrača koji igraju u inostranstvu, tako da moramo paziti ali i tražiti svoju šansu. Definitivno idemo na pobjedu", poručio je Dupovac.

Mladi talentovani igrač Željezničara, Nermin Zolotić, smatra da dobru atmosferu u redovima mlade reprezentacije treba prenijeti na teren i dokazati je pobjedom.

"Večeras moramo pobijediti iako nas čeka naporna utakmica. Grke smo pobijedili na gostovanju, oni su kiksali i protiv San Marina odigravši nerješeno ,ali su definitivno kvalitetni i opasni. Pokazali su to u utakmici protiv Njemačke, koju su, istina, izgubili sa 1:0, ali su igrali 50 minuta sa igračem manje. Oni jesu dobri, ali mi imamo šanse ako ispoštujemo naš dogovor. Samo nas pobjeda drži u igri za baraž. Atmosfera je odlična i svi smo kao porodica, ali to moramo dokazati na terenu dobrim rezultatom, a to je pobjeda", kazao je Zolotić.

Kao i uvijek, Asmir Suljić priželjkuje napadačku igru od prve minute i željan je dokazivanja u državnom dresu. U pobjedu popularni Šejtan ne sumnja.

"Sigurno je da nas očekuje teška utakmica jer će oni željeti da nam se revanširaju. Međutim, uz dozu opreza, nadam se da ćemo krenuti jako od prve minute na njihov gol i dokazati da smo bolja ekipa. Pobjeda nam je potrebna za taj baraž i uvjeren sam da ćemo je i ostvariti. Moramo paziti na njihove krilne napadače jer su tu najjači. Gledali smo snimke njihovih utakmica i vjerujem da smo spremni za njih", izjavio je Suljić.

Sjajni igrač Željezničara, Benjamin Čolić, složio se sa igračima da je imperativ pobjeda te je najavio bespoštednu borbu za historijski uspjeh mlade reprezentacije.

"Pobjeda je imperativ ukoliko želimo borbu za baraž. Ne smijemo dopustiti da rezultat izostane i da utakmica sa Njemačkom bude poput prijateljske. Taj susret mora biti historijski. Ekipa se odlično slaže i svi vjerujemo u pobjedu i na to idemo. Rezultat i gol razlika nisu bitni. Prioritet su tri boda. Nadam se da ćemo u tome uspjeti", rekao je Čolić.

Utakmica između mladih reprezentacija BiH i Grčke se igra na stadionu Asim Ferhatović Hase sa početkom u 17 sati.

Tabela:

Njemačka 8 24

BiH 8 16 Kipar 9 12 Grčka 8 10 Bjelorusija 8 10 San Marino 9 1