Dijete kluba
28

Dupovac o ambicijama Sarajeva: Želimo odbraniti naslov pobjednika Kupa BiH

N. K.
Amer Dupovac (Foto: FK Sarajevo)
Amer Dupovac (Foto: FK Sarajevo)
Dijete Fudbalskog kluba Sarajevo Amer Dupovac govorio je za zvaničnu klupsku stranicu uoči početka proljetnog dijela premijerligaške sezone.
"Ostalo je još nekoliko dana do prve utakmice. Bliže se subota i susret u Trebinju protiv Leotara. Radili smo dugo, napornih mjesec i po dana je iza nas. Željno čekamo tu prvu utakmicu i nastavak sezone. Atmosfera u ekipi je sasvim dobra", rekao je kapiten Bordo tima.

Dupovac je prvo govorio o utiscima nakon generalke protiv Goražda.

"Goražde je tradicionalno naša posljednja provjera pred prvenstvo. Smatram da je sigurno riječ o kvalitetnoj ekipi bez obzira na to što igraju u nižem rangu. Ranije su znali pobijediti premijerligaše u ovom periodu i mi smo u posljednjih par godina znali remizirati ili izgubiti od njih. Odigrali smo malo drugačiju utakmicu. Igrali smo dva puta po 60 minuta gdje su svi igrači dobili šansu. Zadovoljni smo igrom. Postigli smo pet golova, lijepo je dočekati prvenstvo kada posljednju provjeru dobijete ubjedljivo, ali nam rezultat nije bio u prvom planu", rekao je.

Pripreme su prošle pod vodstvom trenera Vasoskog, a došlo je i dosta novih igrača.

"Deset dana smo bili u Ljubuškom, poslije toga smo boravili u Antaliji. Sada smo u našoj bazi, u Trening centru u Butmiru gdje obavljamo posljednje treninge uoči Leotara. Došao je novi trener na startu priprema. Mogu reći da se jako dobro radilo od samog početka. Imali smo manjih problema što se tiče pozitivnih slučajeva na Covid na samom početku, međutim na svu sreću to nije bilo tako u Turskoj i mogli smo uraditi sve što je trener od nas tražio. Imamo nekoliko novih nogometaša, koji poznaju našu ligu, neki su i ranije igrali za naš klub, tako da su svjesni očekivanja. To je sigurno velika prednost. Taj period adaptacije na novi klub, na naše prvenstvo bit će znatno kraći. Nemam sumnje da je riječ o kvalitetnim igračima", istakao je.

Dupovac je i prošao put od polaznika Omladinskog pogona do prvotimca.

"Mladi igrači imaju trenutno prednost što dva mlada igrača, starosti do 21 godine, moraju početi svaku utakmicu. Drago mi je što u ekipi imamo zaista puno igrača iz naše Akademije. Vjerujem da će svi dobiti priliku. Duga je polusezona. Mogu im savjetovati da budu strpljivi i da rade. Šansa će doći, nekome prije, nekome poslije. Bitno je uvijek budu spremni. Sigurno je da imamo mnogo kvaliteta u mladim igračima, mogu pomoći na terenu svojim kvalitetom i budućnost su kluba, koju moramo čuvati", dodao je.

U subotu počinje prvenstvo za Sarajevo.

"Leotar je u posljednjoj provjeri odigrao 0:0 sa Zrinjskim. Sigurno za njih dobar rezultat protiv trenutnog lidera prvenstva. Za nas nema opuštanja. U ovoj sedmici su najavili nešto više padavina, ne znamo kakav će teren biti u subotu na utakmici i ta problematika slabije infrastrukture u ligi je problem za igrače i ono što želimo pokazati na terenu. Jednostavno, zbog tog faktora utakmica može otiči u skroz drugom pravcu. Međutim, mi nastojimo biti fokusirani na našu igru, bez obzira kakvi uvjeti bili. Leotar nam je dužnik od jeseni, sa Koševa. Mi želimo iz Trebinja nazad ponijeti tri boda. Svaki pojedinac će dati svoj maksimum za taj zajednički cilj", rekao je.

Dupovac je za kraj govorio i o ambicijama tima u predstojećoj polusezoni.

"Želja nam je da osvojimo što više bodova. Pozicija na tabeli nam govori da predstoji borba za mjesta koja vode u međunarodna takmičenja, a imamo najveće ambicije u Kupu. Branimo trofej pobjednika Kupa. Želimo da odbranimo taj naslov. Također, kao tim imamo veliku želju da popravimo utisak koji je ostao poslije slabijeg prvog dijela sezone. Prvoplasirani tim ima veliku bodovnu prednost. Svjesni smo toga. Motivisani smo i jedva čekamo da počne prvenstvo", rekao je Dupovac za kraj.