Tako se suzbija korupcija
0

Duge zatvorske kazne kineskim nogometnim dužnosnicima

Totalsport
Yang Yimin
Yang Yimin
Kineski sud u Tielingu kaznio je čak 39 nogometnih dužnosnika dugim zatvorskim kaznama zbog korupcije. Rezultat je to velike akcije suzbijanja korupcije u kineskom nogometu.

Yang Yimin, bivši zamjenik predsjednika Kineskog nogometnog saveza, kažnjen je s 10 i pol godina zatvora, a morat će i platiti 200.000 juana (oko 32.000 dolara), jer je u 40 različitih navrata primio mito od nogometnih klubova i pojedinaca u ukupnom iznosu od 1.25 miliona juana, javila je agencija Xinhua. Yangov advokat najavio je da se njegov štićenik neće žaliti na presudu.

"Kazna nije oštra. Yang je primio mito kao državni službenik. U takvim slučajevima moguća je i smrtna kazna", objasnio je advokat. Bivši direktor sudijskog udruženja Zhang Jianqiang, koji je imao i druge istaknute uloge u ženskom i amaterskom nogometu, kažnjen je s 12 godina zatvora i novčanim kaznom od 250.000 juana, jer je primio mito od nekoliko klubova iz Super lige, kao što su Shandong Luneng ili Shanghai Shenhua. Od ovog drugog kluba je primio novac kako bi mu pomogao da osvoji naslov prvaka 2003. godine. Ni on nije pokazao namjeru žalbe na presudu.

Među kažnjenima su i drugi visoki kineski nogometni dužnosnici, kao i četvorica sudaca. Među njima je i Lu Jun, sudac s iskustvom Svjetskog prvenstva, koji je nekoć nosio nadimak ''zlatna zviždaljka''. Četvorica sudaca kažnjeni su kaznama do sedam godina zatvora. Kineski nogomet već godinama se bori s problemima korupcije i nasilja na stadionima, zbog čega su mu mnogi domaći fanovi okrenuli leđa.

Mnogi ljubitelji nogometa pratili su razvoj suđenja, te su presude proslavili s vatrometom ispred sudnice…