Loše otvorili sezonu
7

Dušan Bajević za Klix.ba: Velež nema čega da se boji, samo moraju vjerovati u sebe

K. H.
Dušan Bajević (Foto: F. K./Klix.ba)
Dušan Bajević (Foto: F. K./Klix.ba)
FK Velež nakon četiri odigrana kola u Premijer ligi BiH ima samo jedan osvojen bod i to protiv Slobode u Tuzli (0:0), a o dosadašnjem toku sezone, kao i očekivanjima u nastavku prvenstva za Klix.ba govorio je legendarni Mostarac Dušan Bajević.

Velež je u prvom kolu poražen od Mladosti na svom terenu, da bi nakon toga doživio poraz od Zrinjskog u gradskom derbiju. Uslijedio je i treći poraz, opet u Mostaru i to protiv Čelika, a prvi bod u sezoni osvojili su pod vodstvom novog trenera Feđe Dudića koji je zamijenio Ibru Rahimića koji se poslije Čelika povukao s pozicije šefa stručnog štaba.

Kada je riječ o lošem početku sezone, legendarni Mostarac Duško Bajević kaže kako situacija nije najbolja, ali da je još uvijek rani period sezone i da se puno stvari može promijeniti do kraja.

"Sigurno je da loš početak sezone, odnosno jedan osvojen bod iz četiri odigrane utakmice, nije ono što je bilo ko u klubu očekivao. Devet bodova nije malo i ovakav početak sezone može, ali i ne mora negativno utjecati na ekipu, a ono što je u ovom trenutku najbitnije jeste da se svi usredotoče na igru, na protivnika, na što je moguće bolji rezultat i da pokušaju u narednom periodu promijeniti bodovnu situaciju", rekao je Bajević.

Klub mora rasti

Veliki utjecaj na neočekivano loš početak Veleža u Premijer ligi svakako da je i neiskustvo u igranju u ovom takmičenju, odnosno neiskustvo trenutne ekipe kao grupe.

"Sigurno je da veliki utjecaj na rezultat na početku sezone ima i igranje u novom takmičenju koje je mnogo teže i zahtjevnije od Prve lige Federacije BiH. Teško i pomalo nezahvalno je u ovoj situaciji govoriti bilo šta, najlakše je kritikovati, ali to nije pošteno. Najbitnije za klub jeste da napravi plan djelovanja za naredni period i to u pravcu u kojem je to potrebno i u ovakvoj situaciji bitno se osvrnuti na sve ono što je pozitivno urađeno u ovoj sezoni, počevši od prvog osvojenog boda protiv Slobode u Tuzli", smatra Bajević.

Velež bi, prema Bajevićevom mišljenju, trebao težiti tome da postepeno razvija svoju ekipu kako bi u narednim godinama imali još jači i konkurentniji igrački kadar koji može odgovoriti najvećim ambicijama.

"Ne bih volio komentarisati ničiji rad u klubu kako ne bih bio pogrešno shvaćen, ali moje mišljenje je da Velež kao klub mora imati puno bolje i kvalitetnije igrače. Ja razumijem da se klub tek vratio u Premijer ligu i da nije nimalo lagano odmah napraviti moćan tim, prije svega iz finansijskih razloga, ali kroz godine koje dolaze i svijest ljudi koji rade tu moraju težiti ka tome da u narednim godinama prvo vrate Velež na mjesto na kojem je bio u Premijer ligi - fizički, igrački i rezultatski, a onda da dalje teže ka višim ciljevima", ističe Bajević.

On napominje da je u ovom trenutku najbitnije da navijači stanu uz klub i pruže mu podršku.

"Veležova najveća pomoć moraju biti navijači koji u svakom trenutku trebaju stati uz klub i kada su teški trenuci, koji su sastavni dio sporta i ove igre, moraju pružiti podršku igračima i nositi klub do dobrih rezultata i bijega iz rezultatske krize", rekao je ovaj legendarni Mostarac.

Nema razloga za strah

Bajević je istakao da promjena trenera na početku sezone može i pozitivno i negativno utjecati na ekipu, odnosno rezultate, a napomenuo je da Velež nema čega da se boji i da svi zajedno trebaju biti sigurni i vjerovati da mogu ostvariti dobar rezultat. Na kraju krajeva, do kraja Premijer lige ostalo je 30 utakmica, odnosno 90 bodova.

"Malo klubova se na početku sezone odluči na promjenu trenera. Opet kažem, ne želim reći ni da je to dobro ni da je to loše, najviše iz razloga jer takva odluka sa sobom može donijeti i značajnu pozitivnu promjenu, ali i ne mora. U ovom trenutku, kada je odluka donesena i kada je klub odlučio, ne treba diskustovati o ispravnosti te odluke, već samo o onom dobrom što ona može donijeti za klub. Svaki trener donosi nešto novo, Dudić je i ranije bio u klubu i zna vrijednosti i očekivanja koja su postavljena pred njega. Na kraju, na njemu i igračima je da se dokažu i zasluže povjerenje navijača. Nadam se samo najboljem, svaka utakmica je važna i svaki bod je važan. Mislim da se ne treba dovoditi u situaciju da se do kraja sezone bori za opstanak, Velež nema čega da se boji i treba biti siguran i u igrače i u trenera da je moguće ispraviti stvari. Na kraju krajeva, sezona je tek počela", rekao je Bajević.

Za kraj, legendarni Bajević je istakao da je Premijer liga BiH ove sezone dosta konkurentnija i da ima veliki broj kvalitetnih timova.

Velež u narednom kolu dočekuje Široki Brijeg na svom terenu, a nakon toga ih očekuje gostovanje kod Sarajeva na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".