Navijačko nasilje u BiH
0

Država još ne kontrolira stadione

Sarajevo-x.com
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još nije usvojila Prijedlog zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH, nakon što ga je sa prethodne sjednice uputila na doradu.

Ovim zakonom se predviđa uvođenje oštrijih novčanih kazni i drugih sankcija za navijače koji prave nerede, ali određuje i odgovornost za sportske organizatore i klubove.

Trenutno je ova oblast u našoj zemlji regulisana na različite načine, naprimjer, u nekim kantonima kroz donošenje posebnog zakona, a u nekima kroz odredbe Zakona o javnom redu i miru, dok Republika Srpska ima Zakon o sprječavanju nasilja na sportskim priredbama.

Pod nasiljem se podrazumijeva konzumiranje alkoholnih pića ili opojnih droga, posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja ili drugih predmeta za nanošenje povreda.

Nedoličnim ponašanjem koje će se sankcionisati ovim zakonom označava se i unošenje i isticanje transparenata sa simbolima koji iskazuju nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost ili onim simbolima koji mogu isprovocirati nasilje.

Ukoliko se ispostavi da organizator ne potiče dobro ponašanja svojih navijača ili ne ostvaruje saradnju sa nadležnim policijskih organima, može biti kažnjeni kaznom od dvije do 10.000 hiljada KM.

Kaznom od tri do 10.000 hiljada KM može biti kažnjen i vlasnik, odnosno korisnik sportskog objekta ako unutar njega omogući ili tolerira prodaju i distribuciju alkohola.

Visoke kazne i to do deset hiljada KM mogu se izreći i fizičkim licima koja unose alkohol, opojnu droge ili pirotehnička sredstva, onima koji bacaju na teren ili gledalište predmete koji mogu ugroziti nečiji život, te onima koji učestvuju u tuči ili napadu na drugog navijača ili redara.

Bezalkoholna pića se mogu prodavati i distribuirati samo ako su u otvorenim plastičnim ili drugim posudama kojim se ne može nanijeti tjelesna povreda.

Na takmičenjima takozvanog povećanog rizika organizatoru nije dozvoljeno da jednom fizičkom licu na prodajnom mjestu proda više od pet ulaznica.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, institucije koja je predlagač ovog zakona, ističu da je predmetni zakon sadašnjim rješenjima u potpunosti usklađen sa evropskim standardima, u pogledu predviđenih radnji koje predstavljaju prekršaj, sankcije za iste, te u pogledu nadležnosti za vođenje postupka, kojim je osigurana sudska zaštita u smislu zaštite ljudskih prava predviđenih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Aneksima uz tu konvenciju i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama.