Zbog finansijskih problema kluba
1

Drogba i Anelka bi uskoro mogli napustiti Shanghai Shenhuu

Klix.ba
Didie Drogba i Nicolas Anelka
Didie Drogba i Nicolas Anelka
Bivši napadači Chelseaja Didier Drogba i Nicolas Anelka mogli bi uskoro napustiti Shanghai Shenhuu zbog finansijskih problema kluba i nesporazuma između vlasnika.

Prema pisanju kineskih medija, predsjednik kluba Zhu Jun, koji u svom vlasništvu ima 28,5 posto dionica, ne želi više plaćati velike račune, jer, kako kaže, zauzvrat želi veću kontrolu nad ovim kineskim klubom.

Vlasništvo nad Shanghai Shenhuom, osim Zhua, ima i pet državnih kompanija. Zhu Jun je 2007. godine dobio obećanje da će, ukoliko u klub do 2009. uloži više od 19 miliona eura, postati većinski vlasnik kluba. Časopis The Oriental Sports Daily piše kako je Zhu do sada već uložio više od 75 miliona eura, dok državne kompanije, u isto vrijeme, nisu uložile ništa.

"To je veoma teško za nas i ugrožava mnoge naše zadane ciljeve. Najveći problem je taj što on ugrožava naše finansijske ugovore", kazao je jedan od zvaničnika kluba.

Ukoliko ovaj problem ne bude riješen u narednih nekoliko dana, sve bi se moglo odraziti na plaće igrača. Kolumbijac Giovanni Moreno propustio je posljednju utakmicu protiv Shandong Lunenga, najvjerovatnije zbog toga što kineski klub nije uspio platiti ratu Racingu u kojem je Moreno prethodno igrao.

Budućnost Drgobe i Anelke, koji imaju enormno visoke plaće u tom klubu, također je dovedena u pitanje. Iako je mnogo investirano u igrače, Shenhua se nalazi na desetom od 16 mjesta kineske Super Lige.