Velika racija
57

Droga, oružje i nacistički rekviziti: Policija upala među zloglasne Barcelonine huligane

H. H.
Matarijal koji je zaplijenila policija (Foto: naciodigital.cat)
Matarijal koji je zaplijenila policija (Foto: naciodigital.cat)
Najmanje 14 članova najzloglasnije grupe ultrasa Barcelone uhapšeno je nakon policijske racije u kojoj je oduzeto 300.000 eura u gotovini, te razno ilegalno oružje, droga i nacistički rekviziti.

Grupa Boixos Nois ili Crazy Boys, započela je djelovanje kao lijevo orijentisana socijalistička sgrupa ranih 80-ih prije nego što su ih infiltrirali simpatizeri krajnje desnice.

Upravo oni su bacili svinjsku glavu na teren Camp Noua 2002. godine kada se bivša zvijezda Barce Luis Figo vratio tamo kao igrač Real Madrida, a Lluisa Bassata, glavnog rivala sadašnjeg predsjednika Joana Laporte na predsjedničkim izborima 2003. godine vrijeđali su, nazivajući ga "jeb**im židovom".

Kada je Laporta preuzeo klub, zabranio im je prisustvovanje utakmicama zbog čega su mu Boixosi zaprijetili smrću ispisanom porukom na njegovoj kući, a jednom su ga i napali pri izlasku iz kuće.

Još uvijek im je službeno zabranjen ulazak na najveći evropski stadion, a ciljanim racijama izvedenim tokom sedmice, katalonska policija je uhapsila njihovih 14 članova koje se terete za trgovinu drogom, seksualno iskorištavanje žena, ilegalno posjedovanje oružja i pranje novca.

Pretresi su izvršeni u 18 domova od kojih je jedan bio stan u kojem su žene bile prisiljene na seks za novac. Tom prilikom otkriveno je 5.000 biljaka marihuane i pupoljci teški 42 kilograma.

Uz brojne noževe zaplijenjeno je i deset komada vatrenog oružja, a za sedam članova Boixosa već je određen privremeni zatvor.

Ukupno je zamrznuto 20 bankovnih računa, dok su tri kuće i 27 vozila izuzeti u sklopu operacije koja je započela početkom 2020., što je otprilike u vrijeme kada su se Boixosi ponovno našli na naslovnicama zbog nasilnih sukoba s ultrasima Valencije u kojima je učestvovalo stotinu ljudi.

Također su izuzeti nacistički simboli i rekviziti poput časopisa, simbola i zastava povezanima s Hitlerovim režimom, kao i fotografijama "Führera".