Sadrže otrovne tvari
2

Dresovima za euro crveni karton i prije početka

Totalsport
Evropska organizacija potrošača (BEUC) "pokazala je crveni karton" službenim dresovima za Euro i prije početka turnira, nakon što je testirala dresove devet reprezentacija, sudionika smotre u Ukrajini i Poljskoj.

Dresovi u sebi sadrže olovo, nikal i druge otrovne tvari, zaključili su stručnjaci nakon testiranja.

"Utvrdili smo da svi dresovi koje smo testirali imaju zabrinjavajuću razinu kemijskih sadržaja", stoji u sapćenju organizacije potrošača.

Olovo, teški metal, pronađeno je u dresovima šest od devet testiranih dresova, i to onima Španije, Njemačke, Ukrajine, Rusije, Francuske i Italije.

Igrači iz Portugala i Holandije igrat će u dresovima koji sadrže nikal, navodi se u saopćenju. Dresovi jednog od domaćina Poljske "bi trebali biti izbačeni iz trgovina, jer sadrže organotin, spoj koji spriječava miris znoja, ali može biti toksičan za živčani sistem. Budući da navijači plaćaju i do 90 eura za dresove, barem bi trebali očekivati da imaju kvalitetu i sigurnost proizvoda.

"Neobjašnjivo da su teški metali korišteni u masovnim potrošačkim proizvodima", rekla je Monique Goyens, direktorica BEUC-a.

BEUC je svoja testiranja proveo u Italiji, Portugalu i Španiji nad dresovima devet reprezentacija, Poljske, Španije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Italije, Francuske, Holandije i Portugala. Ipak, jedan od članova organizacije, glasnogovornik belgijskog potrošača Test Achat, rekao je "kao nema potrebe dramatizirati situaciju".

"U nalazima tih dresova nema ništa nezakonito, iako je potrebno obratiti posebnu pažnju na ugrožene grupe, kao što su djeca", izjavio je glasnogovrnik Jean-Philippe Ducart.