Nogomet
6

Drama u Engleskoj: Selektoru Allardyceu prijeti otkaz nakon tajnog snimka o "mutnim" radnjama

Klix.ba
Sam Allardyce (Foto: EPA)
Sam Allardyce (Foto: EPA)
Selektor Engleske Sam Allardyce nalazi se pod udarom javnosti nakon što je tajno snimljen dok govori o načinu kako zaobići pravila Fudbalskog saveza Engleske (FA) i ruga se njegovom prethodniku Royu Hodgsonu.

Allardyce se susreo sa tajnom osobom koja se predstavljala kao biznismen i sa njim je diskutovao o izbjegavanju pravila FA-a koji su uvedeni 2008. godine, a koji se tiču "treće strane", odnosno menadžera i agencija koje uzimaju novac od transfera igrača. Pored toga, Allardyce je kritikovao rad Roya Hodgsona, princa Harryja je nazvao "zločastim dečkom" i optužio FA da radi "sve zbog stvaranja novca".

Prema pisanju Sky Sportsa 61-godišnji selektor će se susresti sa čelnicima Saveza na Wembleyju gdje će razgovarati o svojoj budućnosti.

Snimak je dio 10-mjesečne istrage Telegrapha o korupciji u britanskom fudbalu, a navodno je snimljen prije nego je Allardyce odradio prvi trening sa reprezentacijom.

Selektoru Engleske tajna osoba se predstavila kao biznismen sa Dalekog istoka koja želi zaobići pravila engleskog Saveza i profitirati od transfera igrača kao treća strana. Kao nagradu Allardyce bi dobio 400.000 funti. Tokom razgovora Allardyce je pristao i otputovati u Singapur i Hong Kong kao ambasador te objasniti "biznismenima" kako zaobići pravila.

Kako funkcioniše "treća strana"?

  • Klub A posjeduje 100% prava igrača. Klub B želi kupiti igrača, ali nema dovoljno novca da ga plati i onda se okreće "trećoj strani".

  • "Treća strana", koja može biti kompanija ili menadžer, pomaže tako što daje dio novca i zauzvrat dobija sva ili djelimična prava na igrača.

  • Naprimjer, klub i "treća strana" imaju po pola plaćaju tranfer kako bi doveli igrača i onda dijele po 50% prava na njega.

  • "Treća strana" potom nastoji što prije prodati igrača kako bi proizvela novac.

  • Igrač prelazi u klub C, klub B i "treća strana" dijele novac.