Bundesliga
12

Dortmund u drami srušio Bremen, HSV poslao Wolfsburg u doigravanje za opstanak, Bayern slavio

Piše: O. T.
Bayern Minhen - Freiburg (Foto: EPA)
Utakmicama 34. kola okončana je još jedna sezona Bundeslige. Nedoumice o putnicima u evropska takmičenja, kao i o klubu koji će igrati doigravanje za opstanak sada su riješene. Borussia Dortmund putuje u grupnu fazu Lige prvaka, Hoffenheim u play off tog takmičenja, a Koln i Hertha putuju u Evropsku ligu. Wolfsburg će igrati doigravanje za opstanak.

Hamburger je trebao pobjedu protiv Wolfsburga na domaćem terenu kako bi pobjegao sa 16. mjesta koje vodi u doigravanje za opstanak u Bundesligi. U slučaju pobjede HSV bi prestigao barem ekipu Wolfsburga i u tome je uspio.

Prvi do gola stigli su gosti preko Knochea u 23. minuti. Samo devet minuta trebalo je HSV-u da izjednači, a strijelac je bio Kostić. Za preokret i veliko slavlje, samo dvije minute nakon ulaska u igru, pogodio je Waldschmidt u 88. minuti. Ostalo je 2:1.

Prava drama zbila se u Dortmundu gdje je Borussia trebala, u najgorem slučaju, ostvariti isti rezultat kao Hoffenheim kako bi osigurala nastup u grupnoj fazi Lige prvaka naredne sezone. Tim Thomasa Tuchela uspio je slaviti protiv Werdera iz Bremena (4:3) na domaćem terenu.

Junuzović je u sedmoj minuti pogodio za vodstvo gostiju, ali su Reus (32') i Aubameyang (42') donijeli preokret Borussiji tako da je na odmoru bilo 2:1 za domaćina.

Na otvaranju drugog dijela nakon sjajnog prodora i asistencije Krusea stvari na početak vraća Bartels (46'). Zatim Kruse pogađa za preokret Bremena i postavlja rezultat na 3:2. Tu nije bio kraj drami na Signal Iduna Parku. U 75. minuti golom iz penala Reus pogađa za 3:3, a posljednji preokret na utakmici za konačnih 4:3 pogađa Aubameyang u 89. minuti iz novog penala.

Aubameyang je sa ova dva pogotka zauzeo mjesto najboljeg strijelca lige. On ima 31 gol, a na drugom mjestu je napadač Bayerna Robert Lewandowski sa 30 golova. Poljak u ovom kolu nije zatresao mrežu.

Borussia Dortmund - Werder Bremen (Foto: EPA)
Borussia Dortmund - Werder Bremen (Foto: EPA)

Borussiji je i bod bio dovoljan za osvajanje trećeg mjesta na tabeli pošto je i Hoffenheim na domaćem terenu remizirao protiv Augsburga (0:0). Time je Hoffenheim osvojio četvrto mjesto na tabeli i naredne sezone igrat će play off za plasman u Ligu prvaka. Svih 90 minuta za Hoffenheim odigrao je bosanskohercegovački reprezentativac Ermin Bičakčić.

Veliki rezultat ostvario je Koln koji je kao domaćin rezultatom 2:0 pobijedio Mainz čime je iskoritio kikseve Herthe i Freiburga te ih prestigao na tabeli i zauzeo peto mjesto koje vodi u grupnu fazu Evropske lige. Hector (43') i Osako (87') su donijeli pobjedu domaćinu.

Katastrofalnu utakmicu odigrala je Hertha koja je kao domaćin izgubila od Bayera iz Leverkusena rezultatom 6:2. Uprkos porazu Hertha će igrati kvalifikacije za plasman u Evropsku ligu naredne sezone. Na utakmici su dosuđena čak tri penala i sva tri su realizirana.

Chicharito (5'), Havertz (31' i 45+1'), Kiessling (64' penal), Aranguiz (81' penal) i Pohjanpalo (90') bili su strijelci za goste, dok su za tim iz Berlina golove postigli Waiser (71') i Allagui (86' penal).

Novih 90 minuta za Herthu upisao je bh. fudbaler Vedad Ibišević kojem je ovo bio 32. nastup u Bundesligi ove sezone.

Bayern Minhen je na svojoj Allianz Areni rezultatom 4:1 pobijedio Freiburg. Robben (4'), Vidal (73'), Ribery (90+4') i Kimmich (90+4') pogađali su za Bavarce, a jedini gol za goste postigao je Petersen u 76. minuti. Ovim porazom Freiburg je pao na sedmo mjesto i samo u slučaju pobjede Borussije Dortmund nad Frankfurtom u finalu DFB Pokala plasirat će se u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Bayern Minhen - Freiburg (Foto: EPA)
Bayern Minhen - Freiburg (Foto: EPA)

Posljednji meč u dresu Bayerna, ali i u karijeri odigrali su legendarni Philipp Lahm i Xabi Alonso.

Frankfurt je kod kuće remizirao sa RB Leipzigom (2:2). Gosti su vodili sa 2:0 nakon golova Sabitzera (25') i Poulsena (56'), ali je tim Nike Kovača u finišu preko Valleja (83') i Bluma (90') uspio izjednačiti.

Ingolstadt je na svom Audi Sportparku podijelio bodove sa Schalkeom (1:1). Avdijaj je u drugoj minuti pogodio za goste, a konačnih 1:1 postavio je Gross golom iz penala u 41. minuti. Domaćin je imao šansu za preokret, ali je u 64. minuti Lezcano promašio penal. No, Ingolstadt je svakako ispao iz lige.

Schalke je meč završio sa igračem manje pošto je Stambouli u 63. minuti dobio crveni karton. U konkurenciji za ovaj meč nije bio Seada Kolašinca koji je suspendovan.

Borussia M'Gladbach i Darmstadt su upisali remi (2:2). Domaćin je dva puta vodio, a pogađali su Thorgan Hazard (50') i Raffael (65'), dok su strijelci za goste bili Schipplock (63') i Heller (90'). Svih 90 minuta na klupi gostiju, koji su mnogo ranije ispali iz lige, proveo je Mario Vrančić.

Tabela: