Potrebna edukacija
263

Dominguez: Nogometaši žive u iluziji i nemaju osjećaj za trošenje novca

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši nogometaš Atletico Madrida i Borussije M'gladbach Alvaro Dominguez smatra da današnji sportaši, odnosno nogometaši, nisu svjesni novca kojeg imaju i da zbog toga gube dodir s realnim životom.

On je u razgovoru za španske medije otvorio dušu i rekao da nogometaši tek počinju sa životom kada završe svoju karijeru te je dodao da problemi nastaju ukoliko ljudi nisu edukovani ili ih porodica nije osvijestila.

"Kada profesionalni sportaš završi karijeru, on putuje iz života u kojem nije trebao brinuti o tome da li nešto košta hiljadu eura više ili manje, u život u kojem se dotok novca zaustavlja. Prvi put mora praviti dugoročne planove i ako nije imao dobru edukaciju ili porodicu da ga osvijesti, onda nije sazrio za život poslije igračkih dana jer je naučio trošiti do posljednjeg novčića", kazao je Dominguez.

Nakon toga, Dominguez je rekao da se on bavi nekretninama i da ne troši ušteđevinu koju je tokom igračkih dana zaradio.

"Igrači imaju drastične promjene kada na svom računu vide milion eura jer ako nisu edukovani, onda je izuzetno teško kontrolisati novac. Poklonite milion eura bilo kome i on neće puno zaostajati za nogometašima koji ne cijene novac. Na večere se ide privatnim avionom i to se smatra normalnim, na provodu s prijateljima se potroši 15 hiljada eura, a kada to jednom napraviš moraš shvatiti da ne živiš u realnosti. Problem je kada se izgubi dodir s realnošću jer trošenje poslije prerasta u pravilo. Dok igraš, ne znaš koliko si zaradio i nije te briga koliko novca imaš na računu. Lično, trudim se da živim bez da trošim ono što sam uštedio i da ne prodajem ono što sam stekao u životu. Bavim se nekretninama i sretan sam", završio je ovaj nogometaš.