Premijer liga BiH
44

Dominacija Zrinjskog, podbačaji Sarajeva i Veleža uz paljenje automobila obilježili jesen

E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jesenji dio m:tel Premijer lige BiH je završen jučer, a u proteklih 143 dana najviše je pokazao Zrinjski koji je zasluženo na prvom mjestu sa čak 12 bodova prednosti u odnosu na najbližeg konkurenta.

Zrinjski je dominantno protutnjao kroz polusezonu. Čelnici mostarske ekipe su dali puno povjerenje treneru Sergeju Jakiroviću, pred početak sezone dovedena su ciljanja pojačanja, a rezultat svega je 15 pobjeda u 19 duela i samo jedan poraz. Posebno je impresivna gol-razlika Plemića koji su zabili 42 gola, a primili samo osam.

Od prve do posljednje utakmice su u svakom trenutku znali šta žele, nisu paničili ni kada im rezultat nije išao u prilog, te se stekao dojam da igrači u potpunosti na teren prenose taktičke zamisli ove sezone besprijekornog Jakirovića.

Nemanja Bilbija je dokazao da je najbolji igrač lige. Postigao je čak 17 pogodaka, a o kakvom se postignuću radi govori podatak je on bio efikasniji od četiri kluba, a za jedan gol je "kraći" od Sarajeva, Širokog Brijega i Slobode.

Tuzla City je također obilježio polusezonu. Husref Musemić je u ruke dobio skupu igračku i uspio je posložiti ekipu na pravi način. Tuzlaci su igrali impresivno i čini se da su jedina ekipa koja je sposobna pomrsiti račune Zrinjskom u nastavku prvenstva. Briljirao je Sulejman Krpić koji je drugi strijelac lige sa 11 pogodaka.

Borac se na početku sezone suočio sa brojnim problemima, bio je u donjem dijelu tabele ali se uspio iščupati iz krize i polusezonu okončati na trećem mjestu. Banjalučani su promijenili tri trenera, usred sezone im je otišao kapiten i najbolji strijelac Stojan Vranješ (10 golova), no zahvaljujući sjajnim igrama kod kuće aktuelni prvak je ostao u vrhu bh. nogometa.

Sarajevo je projektovano prije sezone kao ekipa koja se treba boriti za titulu, a na kraju polusezone je bliže posljednjem nego prvom mjestu. U odnosu na posljednjeplasirani Radnik ima 16 bodova prednosti, a za liderom Zrinjskim zaostaje 20 bodova.

Sarajevo je igralo očajno još u nastupu u Evropi, a činjenica je da Goran Sablić nije uspio posložiti najplaćeniju ekipu u prvenstvu. Od trenera Sarajeva smo tokom sezone čuli razne izgovore - od lažne tvrdnje da je ekipa zakasnila s početkom priprema iako su počeli istovremeno kad i ostali premijerligaški rivali, pa čak i prije nekih, preko svaljivana krivice na vrijeme, loše terene i nedostatak sreće, te one realne poput kašnjenja s registracijom pojedinih igrača i njega samog. Stoga i ne treba čuditi da mu je većina navijača okrenula leđa i traže njegovu ostavku, na koju on ni ne pomišlja.

Široki Brijeg je polusezonu završio na visokom petom mjestu. Ekipa s Pecare je loše otvorila sezonu, a promjenom trenera i dolaskom Jure Ivankovića Širokobriježani su počeli igrati mnogo bolje, te su zasluženo završili u gornjem dijelu tabele.

Željezničar je tokom sezone veću borbu vodio van terena nego na njemu, te se šesto mjesto na tabeli može smatrati uspjehom. Sarajevski klub se suočen sa ogromnim finansijskim kolapsom borio za golu egzistenciju, te su i očekivanja za ovu sezonu bila minimalna.

Trener Tomislav Ivković je, generalno gledano, izvlačio maksimum iz limitiranog igračkog kadra, te je Željo dobio neke utakmice koje skoro niko nije planirao, dok je kiksao u nekim u kojim se to nije očekivalo.

Najbolji dio Željine polusezone su bili njegovi navijači. Popularni Manijaci su za 100. rođendan kluba napravili veliki spektakl kojeg se ne bi postidjeli ni mnogi evropski velikani.

Sloboda predvodi donji dio tabele, ali je daleko od borbe za opstanak, te se i polusezona tuzlanske ekipe može ocijeniti uspješnom. Tuzlaci su u sezonu ušli sjajno i bili su nekoliko kola na samom vrhu, no limitiranost igračkog kadra je na kraju došla do izražaja. Ipak, čini se da Mladen Žižović radi svoj posao na najbolji način.

Velež je, uz Sarajevo, najveće razočarenje ove polusezone. Ekipa koja je bila hit prošle sezone ostala je na okupu, te se očekivalo da će Rođeni i ove sezone igrati bitnu ulogu u prvenstvu. Ambicije mostarske ekipe su porasle nakon sjajnih nastupa u Evropi, no kada se ekipa vratila domaćim zadacima, kao da su neki drugi igrači zaigrali za Velež.

Trener Feđa Dudić je u potpunosti izgubio kontrolu nad svlačionicom, te je podnio ostavku, no čelnici Veleža su ga ubijedili da ostane. Velež je na kraju polusezone ipak proigrao, te je sada pet bodova iznad zone ispadanja.

Rudar, Posušje, Radnik i Leotar su u sezonu ušli s velikim problemima, te se i očekivalo da se bore za opstanak. Za sada je samo Radnik na začelju sa četiri boda manje od preostala tri konkurenta, te će nas sigurno očekivati žestoka borba za opstanak do kraja prvenstva.

Kao i obično, osim na terenima koji su pred kraj polusezone više ličili na njive i oranice a ne na travnate podloge, i ove sezone je bilo mnogo "popratnih" stvari kojima nije mjesto u civilizovanom svijetu.

Fašistička orgijanja navijača, suspenzije stadiona, konstantne žalbe na sudije i slični ispadi su nažalost postali svakodnevnica, no dvije stvari su ipak prednjačile, a tiču se jednog događaja.

Utakmica 10. kola između Veleža i Borca prekinuta je u 81. minuti zbog ulaska domaćih navijača na teren te se nije nastavila. Nakon meča u tunelu Lendava kod Jablanice presretnut je i zapaljen automobil u kojem je bio sudija meča Sabrija Topalović. Veležu su zbog toga oduzeta tri boda, predsjedniku kluba Šemsudinu Hasiću je zabranjeno obavljanje funkcija u nogometu u naredne dvije godine, a stadion Rođeni je suspendovan na šest utakmica.

Sada našim klubovima slijedi najduža polusezonska pauza na svijetu od čak 83 dana. Prvenstvo se nastavlja 26. februara iduće godine, a nadamo se da će biti manje skandala, a više nogometa iako će tereni i tada biti sigurno u očajnom stanju.

Tabela: