Izvrijeđao neposlušne igrače
6

Domenech u novoj knjizi: Anelka, Ribéry i Henry su hrpa imbecila

Klix.ba
Raymond Domenech (Foto: AFP)
Raymond Domenech (Foto: AFP)
Bivši francuski selektor Raymond Domenech iznio je u svojoj knjizi niz uvreda na račun nekoliko članova reprezentacije koju je vodio na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Domenech je svoje igrače nazvao imbecilima, a za Francka Riberyja je napisao da je diva.

U oštroj tiradi opisao je svoje ogorčenje ponašanjem fudbalera, a njegov bijes je kulminirao kada ih je nazvao hrpom imbecila. Domenech je Samira Nasrija proglasio "simbolom sebičnosti", a za Nicolasa Anelku je rekao da je "ubio grupu".

Nacionalni tim je šokirao naciju štrajkom na treningu koji je uslijedio nakon što je Anelka uvijedio trenera na utakmici protiv Meksika pa bio poslan kući.

Šestogodišnji mandat bivšeg francuskog selektora okončan je katastrofom na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, a u knjizi nazvanoj "Tout Seul" (Sasvim sam) autor je najveće kritike iznio na račun Riberyja, Anelke i Henryja.

"Nisam mogao slušati kako svi imaju neko mišljenje o svemu. Želio sam da se razbolim, da plačem, da odem. Francuski tim je sam sebe razapeo, javno, uživo na televiziji. Igrači su to možda shvatili, a možda i nisu. U svakom slučaju već je bilo prekasno. Pakleni stroj je proradio i vukao je sve u ambis", napisao je, između ostalog, Francuz i priznao da nije mogao uspostaviti kontrolu nad ekipom, iako ih je čekala još jedna utakmica na Svjetskom prvenstvu protiv domaćina - Južnoafričke Republike. Njegovo nezadovoljstvo je kulminiralo u hotelu.

"Odlazim, briga me za ovu hrpu imbecila. Nemam više snage. Dosta mi je njihovih svađa", napisao je Domenech. "Ova ekipa je sasvim nesposobna i ja sam zasigurno za nešto kriv. Nisam upravu i osjećam se poniženo".

Domenech je potvrdio da mu je Anelka opsovao kad mu je predbacio da ne trenira dovoljno. Desilo se to u prvom poluvremenu utakmice protiv Meksika i nijedan igrač nije podržao selektora dok se nije oglasio tadašnji kapiten Patrice Evra u pokušaju da smiri strasti.

Za Anelku bivši selektor kaže da je "enigma koja ništa ne radi za druge".

O Henryju je napisao da se durio što ga nije izabrao u početnu postavu, iako u Barceloni skoro da i nije igrao protekle sezone.

"U toku cijele godine je odigrao jednu utakmicu i nije ni trebao biti ovdje. Zlovoljan je i ne preuzima odgovornost", napisao je tada Domenech.

Jedino su Djibril Cisse i Sidney Govou pokazali kajanje zbog štrajka, a svi su bili šokirani kad je Henry zakazao sastanak kod tadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja po povratku u Pariz.

Domenech je iznio i svoje mišljenje da Ribery mrzi Gourcuffa, da je u njegovim očima mogao vidjeti mržnju, prezir i ljubomoru.

"Isti je kao Anelka i Henry, sve se vrti oko njih, a kad stvari krenu loše prvi su koji će napustiti brod. Jedan igrač me 2008. upozorio na njega, a ja sam ga postavio za ključnog igrača. Kakav sam ja moron", napisao je Francuz.