Nogomet
2

Dodijeljene licence Čeliku, Zvijezdi, Slaviji, Slobodi i Borcu

FENA
Drugostepena komisije za licenciranje klubova Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine dodijelila je licence za nastup u Premijer ligi u sezoni 2015.(2016 klubovima Čelik, Borac, Slavija, Zvijezda i Sloboda.

Čeliku i Zvijezdi dodijeljene su bezuslovne licence, a Slaviji, Slobodi i Borcu uz zaključak na odluku Drugostepene komisije koji su klubovi obavezni ispuniti najkasnije do 10. jula. U slučaju da do tog datuma datuma Klub ne postupi po Zaključku, licenca kluba za nastup u Premijer ligi BiH će biti povučena.

Drugostepena komisija za licenciranje klubova podnijela je prijavu Disciplinskoj komisiji NSBiH za klubove koji nisu dostavili dokumentaciju potrebnu za licenciranje klubova u skladu sa Pravilnikom predviđenim rokovima.

Administracija za licenciranje NSBiH dužna je obavijestiti UEFA-u o Odlukama o izdatim/odbijenim licencama u postupku licenciranja za sezonu 2015./2016. do 29. maja.

Klubovi koji će učestovati u UEFA klupskim takmičenjima u sezoni 2015./2016. bit će podvrgnuti permanentnom UEFA-e nadzoru (monitoringu) u okviru finansijskog fair-play-a, zaključno sa danom 30. juni 2015. Dostavljanjem neophodne dokumentacije, do 15. jula klubovi će morati dokazati redovno izvršavanje obaveza prema uposlenicima (uključujući i igrače sa ugovorima) i/ili državi (porezi i doprinosi za zaposlenike), te drugim klubovima nastalim iz osnova transfera igrača. Ovo se odnosi na obaveze u periodu 1. januara do 30. juna 2015. godine. U slučaju neizmirivanja pomenutih obaveza, iste će se morati dokazivati i za naredni kvartalni period do 30. septembra, s izričitom obavezom obavještavanja do 15. oktobra. U slučaju propusta prilikom izvršavanja navedenih obaveza, nadležno tijelo za finansijsku kontrolu klubova pri UEFA će izreći disciplinske mjere prekršiocima, saopćeno je iz NSBiH.