Nogomet
32

Dodatna motivacija: Plasman na Euro reprezentacijama donosi velike bonuse UEFA-e

PIše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
UEFA će reprezentacijama koje se plasiraju na predstojeće Evropsko prvenstvo u Francuskoj uplatiti milionske iznose samo za plasman, dok će timovi koji budu napredovali u ovom takmičenju dobiti dodatne iznose.

Dio novca ostaje nacionalnim savezima dok rukovodstva saveza ostatak dijele igračima i stručnom štabu.

Reprezentacija BiH 12. juna u Zenici igra ključnu utakmicu kvalifikacija za plasman na Euro protiv reprezentacije Izraela. Zmajevima neće nedostajati motivacije da učine sve kako bi se plasirali na najveću evropsku smotru gdje će igrati samo najbolje selekcije kontinenta, a očekivanja navijača su velika.

Kao dodatna motivacija svim selekcijama koje učestvuju u kvalifikacijama sigurno je i raspodjela bonusa koje je obećala UEFA.

Tako će svaki nogometni savez čija se reprezentacija plasira na EURO u startu inkasirati 12 miliona eura, potvrdila je UEFA.

Još uvijek nisu poznati iznosi ostalih bonusa, ali to neće biti zanemarivi iznosi sudeći prema podacima sa prethodnog prvenstva. Neriješen rezultat u grupnoj fazi takmičenja donosi minimalno 500.000 eura, a pobjeda milion eura.

Reprezentacije koje završe na trećem mjestu u grupi dobit će milion eura, učesnici četvrtfinala 2 miliona, a polufinalisti 3 miliona eura.

Gubitnik u finalu inkasirat će 4,5 miliona, a osvajač trofeja 7,5 miliona eura.

U odnosu na Euro 2012 koji je održan u Poljskoj i Ukrajini UEFA je za predstojeću smotru u Francuskoj povećala bonuse za 50 posto.