Analiza
103

Dobitnici i gubitnici nakon prelaska Ousmanea Dembelea u Barcelonu

Klix.ba
Foto: FC Barcelona
Foto: FC Barcelona
Čelnici španskog nogometnog velikana Barcelone uspjeli su slomiti otpor Borussije Dortmund i za 105 miliona eura kupili su mladog francuskog napadača Ousmanea Dembelea (20).

Borussija je sedmicama odbijala prodati 20-godišnjeg Francuza, čak ga je suspendovala zbog tajnih pregovora s Barcelonom. Međutim, na Westfalenstadionu su ipak popustili.

Osim 105 miliona eura odštete, Borussija je dogovorila i bonuse zavisno o broju nastupa i broju osvojenih trofeja.

Dembele je potpisao ugovor na pet godina uz odštetnu klauzulu od čak 400 miliona eura.

Dobitnika i gubitnika transfera mladog Francuza u Barcelonu ima nekoliko.

Dobitnici

Josep Bartomeu

Foto: EPA
Foto: EPA

Predsjednik Barcelone nije osvojio simpatije navijača Katalonaca ovog prelaznog roka u kojem su PSG-u prodali Brazilca Neymara za 222 miliona eura. Zaredali su neuspjesi u transfer pokušajima pa je kupovina talentovanog Francuza ipak vratila vjeru navijača u sposobnost predsjednika.

Lionel Messi

Foto: EPA
Foto: EPA

Dembele bi se u sistemu igre koju preferira Valverde odlično uklopio s Lionelom Messijem pa je Argentinac sigurno zadovoljan dolaskom Francuza. Slična situacija je bila i s Neymarom, koji je sjajno sarađivao s Messijem.

Rennes

Foto: EPA
Foto: EPA

Klub u kojem je Dembele započeo karijeru napunio je kasu transferom Francuza u Barcelonu. Pakleno su profitirali pošto su zaradili tačno 25 posto od fiksnog dijela, odnosno obeštećenja, a to je 26,25 miliona eura.

Christian Pulišić

Foto: EPA
Foto: EPA

Amerikanac je jedan od najvećih talenata u Evropi u ovom trenutku, a odlaskom Dembelea iz Borussije otvorit će mu se šansa da još više pokaže svoj raskošni talent.

Gubitnici

Philippe Coutinho

Foto: EPA
Foto: EPA

Prva želja Barcelone je svakim satom sve dalja od Nou Campa. Engleski mediji navode da je Coutinho zabrinut zbog odugovlačenja, a možemo samo zamisliti kako se osjeća nakon današnjeg potpisa Dembelea za Katalonce.

Gerard Deulofeu

Foto: EPA
Foto: EPA

Odlazak Neymara u PSG na početku sezone je popunio Deulofeu. Međutim, sasvim je jasno da će skupocjeno pojačanje Dembele preuzeti mjesto u startnoj postavi pa Gerardu slijedi klupa.

Pierre-Emerick Aubameyang

Foto: EPA
Foto: EPA

Dembele je prošle sezone podijelio 12 asistencija u Bundesligi, a zanimljivo da je njih deset "poklonio" Aubameyangu. Dvojica ofanzivaca su se sjajno razumijevali i sigurno će odlazak Dembelea jako teško pasti i Aubameyangu.