Nogomet
370

Dobar glas daleko se čuje: Najčitanije katalonske novine pišu o renoviranju Grbavice

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dobar glas daleko se čuje. Za projekat "evropske Grbavice" čulo se i u Kataloniji, gdje su dnevne novine Ara, najčitanije na katalonskom jeziku, objavile priču o stadionu Grbavica.

Na početku članka pod nazivom "Vječna vatra stadiona koji je izgorio u ratu" navodi se kako je vojska bosanskih Srba stadion Željezničara zapalila u maju 1992. godine te kako je stadion bio na prvoj liniji fronta.

"U stravičnom požaru uništeno je 316 pehara, kao i kompletan stadion. No, 1996. godine po završetku rata stadion je zajedničkim snagama prijatelja i navijača kluba obnovljen te je prvi meč nakon rata odigrao protiv gradskog rivala Sarajeva", stoji u uvodu teksta posvećenom stadionu Grbavica.

Dalje se u tekstu navodi kako je u toku akcija prikupljanja novca za obnovu stadiona kako bi se na njemu mogle igrati evropske utakmice.

"Klub je pokrenuo kampanju prikupljanja novca kako bi se osigurali uslovi za odigravanje evropskih utakmica na stadionu. Planirano je kupiti 3.000 novih stolica po cijeni od 15,70 eura te ostatak novca preusmjeriti na renoviranje stadiona kako bi se ispunila želja navijača i uprave kluba da utakmice više ne igraju na Koševu. U projekat su se uključili bivši igrači Želje Edin Džeko, Semir Štilić i Ibrahim Šehić te bosanski teniser Damir Džumhur.

U znak zahvalnosti, igrači Želje su na utakmici protiv Olimpica na dresu nosili natpis 'Mi smo Željni, Željo je naš'", stoji u članku, a na kraju se navodi kako akcija prikupljanja novca traje do 31. maja te da se očekuje da će biti prikupljeno do 150.000 eura.