Nogomet se igra radi gledalaca
0

Do kada bez gostujućih navijača u Premijer ligi BiH

Piše: Edin Isanović
Kao što je poznato, Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza BiH je prije nekoliko mjeseci donio odluku da gostujući navijači ne mogu prisustvovati utakmicama svog voljenog kluba u okviru Premijer lige. Sasvim opravdano, jer je prije toga bilo nekoliko teških incidenata širom BiH. To je trebalo zaustaviti i uspjeli su.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Iako se očekivalo da će na proljeće doći do ukidanja ove odluke, to se nije desilo, bar ne u prvom kolu nastavka. Tako su timovi koji su igrali van svog stadiona ponovo ostali lišeni podrške svojih navijača. Bez dvojbe, zbog ovakve odluke najviše ispaštaju najvaći bh. klubovi koji konstantno imaju ogroman broj navijača na gostujućim terenima. Tu prije svega mislimo na Sarajevo, Željezničar, Borac, Čelik, Velež i Zrinjski.

Treba istaći da su i druge države, kako iz okruženja, tako i iz ostatka Evrope, imale mnogo problema sa huliganima. Kako su Englezi riješili problem?

Engleski primjer

Margaret Thatcher je uspjela ukrotiti huligane na stadionima sistemom zakona koji je provodilo društvo vladavine prava, efikasnog pravosuđa, policije, odgovornijeg ponašanja lokalne zajednice i uređenih stadiona te određivanjem preciznih pravila igre.

Nažalost, mnogo toga u BiH još nije uređeno, pa se Komitet za normalizaciju krovnog Saveza odlučio na, prema njihovom mišljenju, jedini način da se zaustave neredi. Nesumnjivo je da bh. nogomet određuju refleksi društvenog okruženja, u kojem nema zdravog sistema vrijednosti, već se napreduje diktatom trenutnih i uskih interesa. Posljedice toga su institucionalno favorizovanje odabranih, što je postalo nešto sasvim normalno.

Loša infrastruktura, sve manje gledalaca i ispadi svih aktera (trenera, igrača, navijača i društvene strukture) zaokružuju negativnu sliku koja preplavljuje domaći nogomet.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Domaće devijacije ne dotiču reprezentaciju

Jedino svjetlo je bila i ostala reprezentacija. Na svu sreću, na državni tim domaće devijacije imaju najmanji utjecaj. Zmajevi su primjer da BiH može igrati ravnopravan, ako ne i bolji nogomet od većine bogatijih, kada ne presuđuje moć izvan terena. Međutim, domaće prvenstvo je nešto drugo. Dojam je kako u njemu vlada veliki nered i da će trebati dugo vremena da se to promijeni.

Upravo zbog toga treba naglasiti da Komitet za normalizaciju NSBiH konstantim produžavanjem odluke o zabrani prisustva gostujućih navijača neće riješiti problem na duže staze. To treba uraditi sistemski, za to treba znanje, a bez ulaganja nema znanja.

Do tada istinski zaljubljenici u nogomet, koji na stadione ne idu radi incidenata, nego da bi podržali svoje ljubimce, i oni koji znaju šta su pristojnost i red, ostaju uskraćeni za navijanje i praćenje utakmica.

A svi znamo da se nogomet igra radi gledalaca...