Bh. reprezentativac
35

Đumić za Klix.ba: Igram najbolju sezonu u karijeri, Grčku možemo dobiti u Zenici

Piše: D. B.
Dario Đumić
Dario Đumić
Bh. reprezentativac Dario Đumić igra odličnu sezonu iako se njegov NEC Nijmegen bori za opstanak u holanskoj Eredivisiji, a u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojim igrama, šansama za opstanak, događanjima u ligi i reprezentaciji BiH.

NEC se bori za opstanak, a prva prepreka je FC Emmen s kojim utakmice igra 18. i 21. maja.

"Bod nam je nedostajao da izbjegnemo borbu za opstanak, to je šteta, međutim, još uvijek smo u igri za opstanak u ligi. Posljednje utakmice govore da su naše šanse velike. Pobijedili smo favorizovane AZ Alkmaar i Heerenveen, a to nije mala stvar. Ukoliko budemo igrali kao u proteklom periodu, mislim da opstanak neće doći u pitanje", izjavio je Đumić za portal Klix.ba.

Razloga zbog kojih je ekipa u nezavidnoj situaciji ove sezone ima nekoliko.

"Otišlo je mnogo kvalitetnih igrača na kraju prošle sezone u kojoj smo se borili za doigravanje za odlazak u evropska takmičenja. Zatim, loši rezultati su malo poljuljali samopouzdanje u ekipi, a onda je sve krenulo po zlu. Ipak, na svu sreću, još uvijek smo u igri i nadam se najboljem ishodu na kraju", rekao je nogometaš NEC-a.

Igra sezonu karijere, privukao interes drugih klubova

Iako se ekipa ne može pohvaliti dobrim rezultatima, Dario svojim igrama definitivno može. U svim takmičenjima ove sezone je odigrao 35 utakmica te je postigao četiri gola i upisao šest asistencija.

"Zadovoljan sam svojim igrama. Brojke kažu da je iza mene najbolja sezona u mojoj karijeri. Rezultat dobrih igara bio je i poziv u reprezentaciju BiH, međutim, sve je to iza mene, gledam samo prema naprijed. Trudim se da budem što bolji i pružim maksimum, a sve što je iza mene, ostavljam. Uvijek želim bolje odraditi novi trening, odigrati još bolju utakmicu, izboriti se za novi poziv među Zmajeve", kazao je Đumić.

O svojoj budućnosti nije želio mnogo govoriti.

"Ne bih sada mnogo govorio o drugim klubovima, znam da postoji interes za mene, ali sada sam 100 posto fokusiran na klub, jer je u teškoj situaciji. Tek poslije sezone možemo gledati lične interese, sada nije vrijeme za to", jasan je bio igrač NEC-a.

Novi prvak Holandije je Feyenoord.

"Feyenoord je zasluženo osvojio titulu, kao tim su se pokazali najbolji, a od prvog kola prvenstva su bili prvoplasirani. Smatram da se može reći da su zaslužili biti prvaci", smatra Đumić.

O holandskoj ligi ima visoko mišljenje.

"Holandska liga je veoma kvalitetna, znao sam to i prije dolaska iz Brondbyja, a sada sam se uvjerio u to. Što se tiče Ajaxa, njihova dominacija nije mnogo opala, jeste da malo duže čekaju titulu, ali su konstantno u vrhu. Ove sezone izgubili su titulu za bod, a uz to su se plasirali u finale Evropske lige", riječi su našeg sagovornika.

Ponosan na dres Zmajeva, vjeruje u plasman na Svjetsko prvenstvo

On tvrdi da je svoj najveći nogometni san ostvario kada je zaslužio poziv u reprezentaciju BiH.

"Kada ti je najveći san zaigrati za reprezentaciju BiH i to ostvariš, onda je jasno koliko ti to znači. To je nešto posebno za mene. Očekujem li novi poziv? Kao što sam i ranije uvijek govorio, ništa ne očekujem. Mogu se nadati i željeti. Moje je da radim, a selektor je na kraju taj koji odlučuje", dodao je Đumić.

Naredni protivnik Zmajevima je Grčka, a susret se igra 9. juna u Zenici.

"Možemo očekivati tešku utakmicu protiv Grčke, to je jasno. Prednost nam je što igramo na domaćem terenu. U Grčkoj smo bili bolji, ali nažalost nismo ostvarili pobjedu. Vjerujem da možemo narednu utakmicu riješiti u našu korist", istakao je bh. reprezentativac.

Nakon okršaja s Grcima, slijede dueli s Kiprom, Gibraltarom, Belgijom i Estonijom.

"Kipar i Gibraltar jesu autsajderi, međutim, ne smijemo se opuštati ni protiv koga. Naravno, ukoliko želimo na Svjetsko prvenstvo, u ovakvim utakmicama moramo doći do sva tri boda. Što se Belgije tiče, na njih ne treba mnogo trošiti riječi. Ipak, mi imamo ekipu koja može igrati sa bilo kim", rekao je Đumić.

On povremeno prati Premijer ligu BiH te se nada da će moći pratiti predstojeći sarajevski derbi između Sarajeva i Željezničara.

"Pratim Premijer ligu, ali ne baš previše. Ipak, veoma sam dobro upućen u stanje bh. nogometa preko prijatelja iz Sarajeva, a kada god mogu, pogledam neku utakmicu. Posebno volim gledati sarajevski derbi, očekuje nas novi u subotu i ukoliko mi obaveze budu dozvoljavale, pogledat ću utakmicu", završio je Đumić.