Kakva će odluka biti?
32

Disciplinska komisija NS BiH danas odlučuje o kazni za Zrinjski zbog nereda poslije mostarskog derbija

E. B.
Foto: Screenshot/Bljesak.info
Foto: Screenshot/Bljesak.info
Danas će svi navijači naše reprezentacije s nestrpljenjem očekivati odluku čelnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine o izboru novog selektora Zmajeva, no isto tako će bitne vijesti iz Bulevara Meše Selimovića 95 saopćiti i za navijače i čelnike Zrinjskog.

Naime, danas će biti održana sjednica Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH na kojoj će biti donesena odluka o kazni za Zrinjski nakon nereda koji su izbili poslije mostarskog derbija protiv Veleža 13. aprila u okviru 26. kola Wwin lige BiH.

Podsjetimo, mostarski gradski derbi imao je ružan završetak nakon što su najvatreniji domaći navijači po završetku utakmice upali na teren i pokušali doći do svlačionica u čemu ih je spriječila policija. Došlo je i do kraćeg obračuna, a policija je ubrzo uspjela uspostaviti kontrolu.

Iz Veleža tvrde da su navijači Zrinjskog krenuli ka njihovim igračima, dok su iz Zrinjskog takve navode demantovali.

Disciplinska komisija će odrediti kaznu na osnovu onoga što je napisao delegat utakmice Davor Ristović iz Istočnog Sarajeva u svom službenom izvještaju.

Prema Disciplinskom pravilniku NS BiH, ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.

No, ukoliko se prekršaj iz prvog stava ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:

a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i

b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

Kako saznaje Klix.ba, Zrinjski je već pod uslovnom kaznom i do oduzimanja bodova će doći ukoliko je delegat Ristović u svom izvještaju naveo da su igrači Veleža bili ugroženi.

Također, Zrinjski bi se mogao suočiti i sa zatvaranjem jednog dijela tribine ili cijelog stadiona na određeni vremenski period.

Podsjetimo, najveća odluka koju je Disciplinska komisija NS BiH donijela ove sezone je ona o oduzimanju bodova Sarajevu zbog napuštanja utakmice protiv Borca u okviru četvrtfinala Kupa BiH zbog nezadovoljstva suđenjem arbitra Matea Muse.

Sarajevo je kažnjeno novčanom kaznom od 22.000 KM i oduzimanjem 3 boda u prvenstvu, dok su kazne dobili i predsjednik, sportski direktor i šef stručnog štaba Bordo tima.

Predsjednik Sarajeva Ismir Mirvić je dobio zabranu vršenja funkcija u nogometu u trajanju od 1 godine i novčanom kaznom od 2.000 KM, sportski direktor Senijad Ibričić zabranu vršenja funkcija u nogometu u trajanju od 7 mjeseci i novčanom kaznom od 3.000 KM, a šef stručnog štaba Simon Rožman je kažnjen uslovnom suspenzijom od 3 mjeseca, te novčanom kaznom od 2.000 KM.

Sarajevo je uložilo žalbu, a konačnu odluku saznat će u ponedjeljak kada zasjeda Apelaciona komisija NS BiH.

Bez obzira što su u pitanju dva različita prekršaja bit će interesantno pratiti da li će se Disciplinska komisija voditi jednakim standardima pri donošenju odluke o visini kazne za Zrinjski, u odnosu na standarde koje su primijenili nedavno za Sarajevo te kakve će reakcija javnosti i navijača biti nakon donošenja same odluke.