Na čelu kluba 4 godine
172

Direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić za Klix.ba govorila o tituli, akademiji, navijačima...

F. Z.
Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fudbalski klub Sarajevo je novi/stari prvak Bosne i Hercegovine, a klub je prvi put u svojoj historiji odbranio šampionsku titulu. Bordo tim je tako još jednom ispisao historiju - nakon što je prošle sezone osvojena prva dupla kruna otkako je 24. 10. 1946. godine u gradu na Miljacki rođen jedan od najvećih sportskih kolektiva iz Bosne i Hercegovine.

Na čelu FK Sarajevo od augusta 2016. godine nalazi se Sabrina Buljubašić. Samim tim što je postala prva direktorica u historiji kluba s osvojene dvije titule i Kupom BiH, tokom četiri godine vladavine u Titovoj 38b, upisala je svoje ime zlatnim slovima u historiji kluba.

S direktoricom FK Sarajevo razgovarali smo o budućim izazovima, napravljenim rezultatima, greškama iz prošlosti i pokušali smo otvoriti sve teme koje interesuju prije svega navijače FK Sarajevo, ali i sportsku javnost u Bosni i Hercegovini.

Rad u nogometnom velikanu znači da se uspjesi iz prošlosti brzo zaboravljaju, a novi izazovi i imperativ osvajanja trofeja iz sezone u sezonu nameće pritisak s kojim se nije jednostavno nositi. I to se u Titovoj 38b nikada neće promijeniti, ma ko bio u redovima prvaka Bosne i Hercegovine. Navijače i javnost zbog toga prvenstveno interesuju budućnost i prosperitet kluba.

Koji je cilj Fudbalskog kluba Sarajevo u narednoj sezoni i kakva su očekivanja od nastupa na evropskoj sceni?

Naš cilj je da nastavimo u ovom ritmu, da i naredne sezone budemo najbolja ekipa u državi. Što se tiče evropskih takmičenja, tu je zaista još uvijek puno nepoznanica, ne zna se čak ni kada će početi kvalifikacije, ima nekih naznaka da bi se sistem mogao mijenjati, ne znamo da li smo nosioci u prvom kolu ili ne... Zaista je puno nepoznanica da bih sada nešto više rekla. Borit ćemo se svaku utakmicu da pobijedimo, jer predstavljamo našu zemlju i naš grad.

Klub je u posljednje dvije sezone osvojio dvije titule i Kup Bosne i Hercegovine, navijači i javnost sada očekuju iskorak na evropskoj sceni. Da li je to moguće, koliko je vremena potrebno i na koji način to mislite ostvariti?

Mora se zaista poklopiti dosta stvari. Evo pogledajte žrijeb prošle godine, kako su neke objektivno lošije ekipe od nas dobile protivnika koji se može proći, dok smo mi dobili jednog evropskog velikana. Mislim da su utakmice s BATE-om pokazale da imamo potencijal i da nam jednostavno treba malo sportske sreće da ostvarimo taj san svih nas i naših navijača.

Koji je dugoročni plan Fudbalskog kluba Sarajevo?

Da postanemo uvjerljivo najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini, s velikim kampom i najboljim omladinskim pogonom na ovim prostorima, uz samoodrživost takvog sistema kroz prihode od nastupa u Evropi i transfera igrača. Ovaj plan se naravno treba realizovati postepeno, ali uz podršku većinskog nosioca glasačkih prava i veliku posvećenost svih nas zaposlenih u klubu, ja sam sigurna da to možemo ostvariti.

Koje segmente kluba prema vašem mišljenju treba unaprijediti i na koji način to mislite ostvariti?

Apsolutno sve. Bez obzira na to koliko dobro radite i kakve rezultate ostvarujete, uvijek ima prostora da se radi na unapređenju. Naš cilj je da radimo dobro u kontinuitetu, jer je to ono što čini razliku. Korak po korak, svaki odjel kluba je u proteklom periodu napredovao, a uz instrukcije, ovisno o domenu poslovanja, progres će se nastaviti i u budućnosti.

Nije tajna da je i većinskom nosiocu glasačkih prava izuzetno važan rad akademije kluba. Jeste li vi zadovoljni njenim radom i generacijom igrača koji izlaze iz nje ili će tek izaći?

Kada smo tek započeli strategiju čiji centralni dio su bili akademci, mnogi su bili skeptični. Javnost se opravdano pribojavala da će afirmacija mladih igrača u prvom timu rezultirati lošim sportskim rezultatima. Mislim da smo dokazali da to nije tako te da kvalitet i kontinuiran rad zaista pobjeđuju. Prostora za napredak uvijek ima, ali zaista moram reći da sam ponosna na do sada ostvareno.

Na koji način planirate unaprijediti Akademiju? Da li mislite poboljšati i unaprijediti rad Akademije u smislu povećanja broja osoblja i striktnog praćenja razvoja nogometaša čime, biste dobili bolji uvod u njihov potencijal, a samim tim i selekciju?

Konstantnim ulaganjima u edukaciju osoblja putem raznih seminara i posjeta partnerskim klubovima te ulaganjem u opremu. Primjera radi, naši omladinci koriste posebne uređaje Polar koji prate njihov performans te se na osnovu rezultata naknadno kreira plan trenažnog procesa.

Da li je i kada je u planu druga faza izgradnje kampa (hotel i ostali prateći objekti)?

Druga faza naravno najviše zavisi od priliva novca s obzirom na to da je riječ o veoma skupom projektu. Taj priliv može biti od većinskog vlasnika ili od uspjeha u evropskim takmičenjima. Jasno mi je da ovo nije odgovor kojem se navijači nadaju, ali je najiskreniji mogući u ovom momentu, jer je zbog pandemije nažalost dosta planova pomjereno ili pauzirano.

Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Da li je u planu nabavka opreme za treniranje, poput one koju smo mogli vidjeti tokom posjete Vijetnamu?

Drago mi je da je kolega s Klixa išao s nama, jer vam je onda sigurno ispričao o kakvom obimu, kvalitetu i vrsti opreme se tu radi. Odmah po povratku napravili smo nekoliko promjena u našem poslovanju, prvi tim je počeo koristiti Catapult, uveli smo platformu 21st Club.

Što se tiče poboljšanja infrastrukture, moram reći da u kratkoročnim planovima, tj. do kraja ove godine, nismo u mogućnosti nabaviti sličnu opremu, odnosno osigurati uslove poput onih u Vijetnamu.

Koliki su kapaciteti skauting službe FK Sarajevo?

Sigurno da nemamo skauta u nekim egzotičnim zemljama svijeta (šala), ali mislim da kvalitetno pokrivamo tržište igrača koje je nama dostupno i na koje treba da se orijentišemo u skladu s našim mogućnostima. Tu prije svega mislim na BiH i zemlje regiona.

Koliko pratite mlade igrače i koliko je rasprostranjena ta mreža vaše skauting službe?

Razvojem tehnologije i različitih platformi poput Instascouta, Wyscouta, 21st Club, Transferrom i sličnih, skauting je postao dostupniji. Pored toga, od iznimne važnosti su i konekcije koje imamo s drugim klubovima.

Planirate li širenje sakuting mreže i na koji način?

U ovom momentu smo zadovoljni rezultatima. Naravno, prostora za napredak uvijek ima, ali on će biti implementiran kroz ulaganje u opremu.

Kakvi su planovi većinskog nosioca glasačkih prava FK Sarajevo kada je riječ o finansijskoj konstrukciji kluba?

Ono što mogu u ovom trenutku da kažem je da kratkoročno nemamo nikakvih najava smanjivanja budžeta kluba. Dugoročni finansijski cilj je da povećanjem prihoda od sponzora, transfera igrača, nastupa u evropskim utakmicama postanemo samoodrživ klub gdje bi doprinosi vlasnika bili prije svega razvojni.

Fudbal je biznis koji raste svakodnevno, a novac je uvijek ključni faktor. Može li Sarajevo smanjiti razliku u ulaganju i kvalitetu u odnosu na klubove, prije svega iz regiona?

Mislim da ste pitanjem dijelom dali i odgovor. Fudbal jeste biznis koji zavisi od našeg okruženja i tržišta na kojem radimo. Bosna i Hercegovina je izuzetno malo fudbalsko tržište te nije realno očekivati drastično povećanje ulaganja bez mogućnosti povrata tih ulaganja.

Kakav je marketing plan kluba u narednom periodu?

Marketing plan obuhvata puno tema tako da bih ukratko rekla kako se trudimo digitalizirati komunikaciju i prema sponzorima i prema navijačima te kroz kreiranje novih kanala osigurati povećane prihode kroz ovaj segment kluba. Mogu reći da smo u proteklom periodu kao prvi klub u Bosni i Hercegovini kreirali validnu Viber komunikaciju s našim članovima i navijačima te uložili veliki trud da društvene mreže dostignu visok nivo, po čemu smo prepoznatljivi u regiji.

Može li klub povećati bazu članova kluba i kako to mislite napraviti?

Klub je već započeo projekt revitalizacije članstva koje se sada posmatra kao stub svih aktivnosti prema navijačima, članski projekt NAŠA ZAKLETVA je, slobodno mogu reći, naišao na sjajan prijem kod navijača i članova, tako da već imamo blagi porast članova u odnosu na 2019. godinu.

Olakšani načini učlanjivanja putem online plaćanja, brojni članski projekti koje smo proveli u ovoj godini, od kojih bih izdvojila obilazak starijih članova kluba u jeku pandemije koronavirusa, kao i obilazak najmlađih članova u maju, su samo dio naše dugoročne strategije da članstvo postane temelj odnosa sa svim našim navijačima i simpatizerima.

Koliko bi značajno povećanje broja članova kluba, ali i posjetilaca na stadionu, doprinijelo lakšem pronalasku sponzora?

Naravno da bi pomoglo, ali moram reći da nama već sada brojnost naših članova i veličina brenda Fudbalskog kluba Sarajevo znatno olakšavaju pregovore s potencijalnim sponzorima koji vide direktnu korist u partnerstvu s našim klubom. Što se tiče posjete na stadionu, mi smo već zabilježili blago povećanje u dvije domaće utakmice prije prekida prvenstva i žao mi je što nismo imali priliku provesti sve pripremljene projekte koji bi, sigurna sam, vratili veliki broj naših navijača na stadion. Posjeta na stadionu ostaje naša primarna tema i nadam se da ćemo uspjeti promijeniti situaciju.

Stadion je nezaobilazna tema. Mnogo se govorilo o tome u posljednje vrijeme. Prije svega, gdje će Sarajevo igrati evropske utakmice naredne sezone?

Ako Općina Centar uspije da uradi obećano, mislim da ćemo sve osim grupne faze evropskih takmičenja moći igrati na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Do sada je urađen veliki dio posla, međutim posljednje informacije govore da je opet došlo do birokratskih problema u procedurama za obnovu stadiona te smatram da obećanje o ispunjavanju uslova za treću kategoriju stadiona neće biti realizovano na vrijeme za evropske utakmice.

Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Koliko je zaista i da li je realno da Fudbalski klub Sarajevo izgradi svoj stadion?

Trenutno naravno nije realno, ali to je svakako jedan proces i naša krajnja želja. Sama izgradnja našeg vlastitog stadiona bi značila da smo sve ostale segmente kluba toliko unaprijedili da smo sposobni i spremni na taj ogroman, najveći korak. Mi tome stremimo, ali nećemo praviti neke nerealne prognoze i davati bombastične izjave.

Da li je priča o mogućoj lokaciji u Butmiru tačna i da li je jedina?

U jednom trenutku tema izgradnje stadiona i potencijalnih lokacija se iznenada aktuelizirala, nisam sigurna koji su razlozi za takvo nešto. Da, tačno je da smo istražili mogućnosti izgradnje stadiona na lokaciji Butmira i tačno je da nije jedina koju smo istražili. Nažalost, molim da razumijete da u ovom trenutku ne mogu previše otkrivati o ovoj temi, jer zaista ne želim da dajemo lažnu nadu našim navijačima.

Kako gledate na stav navijača i dobrog dijela javnosti da bi stadion kluba trebao ostati bliže centru grada ili na Koševu?

Stav je s jedne strane potpuno legitiman i prva ja kao navijačica bih voljela da klub ima stadion na što atraktivnijoj poziciji, s te strane potpuno razumijemo i podržavamo stav većine navijača da je Fudbalskom klubu Sarajevo mjesto na Koševu.

Sa druge strane, matematika je prosta stvar i ako teret Koševa i njegovog neriješenog statusa i nemogućnosti renoviranja koja se pojavljuje svake godine postanu preveliki teret daljnjem razvoju kluba, bit ćemo prinuđeni da se okrenemo drugim opcijama.

Koliko je uopće realna izgradnja novog stadiona na Koševu ili pored postojećeg stadiona?

Kada bi postojala iskrena podrška lokalnih vlasti, kao što postoji u drugim opštinama ili sredinama, smatram da je to najrealnija opcija.

Kako biste ocijenili saradnju s Općinom Centar po pitanju rješavanja pitanja stadiona i da li većinski nosilac glasačkih prava ima namjeru investirati novac u stadion?

Saradnja je toplo-hladno i mogu reći da je puno bolja u trenucima kada se opravdani pritisak javnosti prema Općini pojača iz bilo kojeg razloga. Ono što mogu reći je da svake godine stadion Koševo postaje sve skuplji za korištenje za nas te da se na taj način klub primorava da istražuje druge mogućnosti od kojih je svakako jedna da se kroz investiciju u Koševo proba premostiti taj problem. Nažalost, čak i iz vašeg pitanja se nazire narativ kako većinski nosilac glasačkih prava ima neku obavezu da investira u stadion te da to izuzima lokalne vlasti od odgovornosti za objekat u javnom vlasništvu koji propada svakim danom i koji igrom slučaja skoro pa jedino koristi Fudbalski klub Sarajevo.

Kakvo je vaše mišljenje o prekidu sezone i da li mislite se moglo igrati?

Kao bivša fudbalerka i osoba koja je godinama u sportu silno sam zajedno sa svim uposlenicima kluba željela da se prvenstvo nastavi i preostalih 11 kola kako bismo dokazali da smo najbolja ekipa. Svi naši potezi koje smo povukli, sredstva uložena u ispunjavanje mjera, sve to govori koliko smo htjeli i bili spremni da se prvenstvo nastavi. Što se tiče mišljenja u vezi s nastavkom, smatram da bismo se svi trebali suzdržati od davanja nepromišljenih izjava u vezi s koronavirusom i stanjem na terenu, nadležne institucije su dale svoje mišljenje koje je Nogometni savez prihvatio.

Da li će pandemija koronavirusa ostaviti posljedice na FK Sarajevo i kakve?

Kao i cijeli svijet, još uvijek i mi u klubu sagledavamo posljedice i probleme koji se javljaju, a povezani su sa opštim zastojem života koji je donijela pandemija. Mi se nadamo i trudimo se da posljedice, prije svega po sportski segment kluba, budu što manje, to nam je najbitnije te su trenutno sva naša nastojanja usmjerena da imamo što kvalitetniju ekipu na terenu kojoj su svi zahtjevi ispunjeni.

Kakve posljedice mislite da može ostaviti na nogomet u Bosni i Hercegovini i koliko će vremena biti potrebno prije nego što se stvari vrate u normalno stanje?

Sve zavisi od toga do kada će na snazi biti određene mjere, one direktno utječu na sve. Ukoliko se desi da nova sezona u augustu krene regularno pred publikom, onda možemo očekivati da ćemo minimizirati gubitke. Ali opet, nezahvalno je govoriti o tome s obzirom na to da se situacija može promijeniti vrlo brzo.

Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sabrina Buljubašić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Navijači traže odlazak Uprave kluba, a nakon otkaza Husrefu Musemiću nezadovoljstvo je poraslo, kako gledate na to?

Izuzetno nam je žao što je došlo do podjele navijačkog tijela i ogromnih tenzija nakon smjene gospodina Musemića, to donosi određenu štetu našem klubu i smatram da se situacija bespotrebno dovela do takvog nivoa. Navijači imaju legitimno pravo da traže šta god žele, svugdje u svijetu u svakom trenutku u velikim klubovima imate pritisak, tako da to smatram normalnom situacijom za klub ove veličine.

Koliko vas dotiče mišljenje navijača?

U smislu da pratimo svaku vijest i impuls navijača, da pratimo raspoloženje, utječe naravno, pa i ja sam navijač kluba i sve me pogađa, čitam sve vijesti, sve informacije. U smislu donošenja poslovnih odluka u vođenju najvećeg kluba u državi, moram reći da uzmemo u obzir sve parametre i informacije.

Kakvu komunikaciju imate s navijačima?

Redovnu, sa UNFKS imamo protokolarne odnose kroz obaveznu komunikaciju putem zvaničnih kanala, pomognemo gdje možemo i gdje nam se dozvoli i to je to. Nažalost, sastanaka nemamo već dugo te se nadam da će se i to promijeniti.

Po dolasku u klub najavili ste potpunu transparentnost, kako biste ocijenili taj segment vašeg rada i mislite li da ste mogli biti transparentniji?

Nažalost, mislim. Smatram da nismo u potpunosti ispunili svoje obećanje prema javnosti u vezi s transparentnosti, a razloga za takvo nešto je puno - od objektivnih poput uputa većinskog nosioca glasačkih prava do subjektivnih koje bi svela pod naše greške iz kojih smo naučili dosta.

Da li je rastanak s Husrefom Musemićem mogao biti drugačiji?

Nekada u životu, a u fudbalu posebno, morate donijeti izuzetno teške odluke odmah bez čekanja i vjerovati da radite najbolje što možete. Rastanak s gospodinom Musemićem je proces u koji su uključene dvije strane, ja smatram da je mogao biti drugačiji rastanak, a zašto nije, trebala bi nam jedna panel diskusija da razriješimo.

U javnosti je ostao dojam da je odluka bila ishitrena i da se mogao sačekati kraj polusezone?

Uprava kluba, nadzorni odbor i većinski nosilac glasačkih prava smatrali su drugačije i stojimo iza takve odluke. Kao što rekoh maloprije, nekada morate donijeti teške odluke.

Kako biste ocijenili vaš odnos s Husrefom Musemićem i kolike su prema vašem mišljenju njegove zasluge za jedan od najuspješnijih, ako ne i najuspješniji period u historiji kluba?

Odnos je bio korektan, profesionalan. Zasluge Husrefa Musemića u kompletnoj bogatoj historiji našeg kluba niko, a posebno ne Sabrina Buljubašić, ne može umanjiti i one su zauvijek upisane zlatnim slovima.

Koja je vaša lična ambicija u narednim godinama, koliko ste sretni i zadovoljni time što radite?

S obzirom na to da sam navijač Sarajeva, mislim da imam najbolji posao na svijetu s najboljim kolegama i timom saradnika koji sam teškom mukom uspjela okupiti. Lična ambicija je da svakim danom učim i napredujem kao osoba i da kroz lični napredak pomognem ispunjavanju potencijala koji FK Sarajevo ima u ogromnim količinama.

Šta ste vi pred sebe stavili kao plan da ostvarite u tom periodu kao direktorica FK Sarajevo?

Moja lična želja koju planiram ostvariti je da Sarajevo svake godine dok sam ja direktorica osvoji oba trofeja te da klub dovedem u grupne faze evropskih takmičenja.

Šta vas je najviše "pogodilo" od dolaska na tu funkciju, a u čemu ste pronašli najveće zadovoljstvo?

Iskreno, najviše me pogode porazi u utakmicama. Znam da je to sastavni dio sporta, ali jače je od mene. Shodno tome zadovoljstvo pronalazim u našim pobjedama.

Mislite li da ste mogli napraviti više i šta biste mogli izdvojiiti kao najveći uspjeh, a šta kao najveću grešku?

Možda će vam biti čudno, možda mi nećete vjerovati, ali moj najveći uspjeh je sam put do naših trofeja. Mnogo ljudi u klubu za koje javnost ne zna svojim radom je omogućilo rezultate koje sada ostvarujemo, od Šoje do kapitena prvog tima. Svi radimo zajedno, svako u domenu svog poslovanja, uz maksimalne napore da ostvarimo zajednički cilj. Dižemo ljestvicu, trudimo se svakim danom biti bolji, a sve to zajedno.

Najgorim potezom smatram uzimanje u razmatranje odigravanja susreta protiv Bate Borisova bilo gdje osim na stadionu Bilino Polje.

Pored sportskih uspjeha u proteklom periodu, šta biste još izdvojili kao uspjeh vrijedan pažnje?

Jedan od većih uspjeha u proteklom periodu jeste jasno definisanje klupskih procedura kada je riječ o administrativniim i drugim poslovima. Prije nisu postojale procedure, odluke, nalozi za plaćanje, narudžbenice i slično. Činjenica da sada imamo jasno definisan sistem rada je nešto na što sam veoma ponosna. Ne postoji način da se potroši 1 KM, a da većinski nosilac glasačkih prava to ne zna.