Novi trener Sarajeva
277

Direktorica Buljubašić na klupi želi Musemića, a predsjednik Ilievski Brdarića

Piše: Edin Isanović
Musemić i Brdarić: Ko će sjesti na klupu Sarajeva?
Musemić i Brdarić: Ko će sjesti na klupu Sarajeva?
Nakon najlošijeg starta FK Sarajevo u novijoj historiji tim s Koševa će uskoro dobiti novog trenera, trećeg u ovoj sezoni iako je tek završeno peto kolo.

Nakon odlaska Mehmeda Janjoša, odstupio je i Senad Repuh, a njegov nasljednik bit će, nezvanično saznajemo, Husref Musemić ili Thomas Brdarić.

Direktorica Sabrina Buljubašić je, kako saznajemo, izričito za Husrefa Musemića, najtrofejnijeg poslijeratnog trenera Bordo tima. Uz direktoricu, Musemića na klupi žele i Alen Hujić, jedan od članova Borda direktora i Faruk Ihtijarević, šef skauting odjela ekipe s Koševa.

S druge strane, predsjednik Valentin Ilievski je za neiskusnog Thomasa Brdarića, trenera koji je u igračkoj karijeri, između ostalih, nastupao za Stuttgart, Bayer Leverkusen, Hannover i Wolfsburg.

Musemić je u prethodna tri mandata vodio Bordo tim s nemjerljivom strašću. Na najveći bh. stadion stigao bi kako bi nametnuo svoj autoritet i pokušao vratiti uzdrmano povjerenje pristalica Sarajeva.

Nekadašnnji centarfor koševskog premijerligaša prvo je kao igrač osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije u sezoni 1984/85. Dvadeset godina poslije kao trener Bordo tima osvojio je Kup BiH, a dvije sezone kasnije dotakao je vrh u prvenstvu. U Evropi je eliminisao Sigmu, pokleknuo od Bešiktaša, pobjeđivao Rapid iz Bukurešta. Pamti se kako je izbacio Genk. Igrao je protiv Dinama iz Kijeva u 3. pretkolo Lige prvaka. No, pamti se i neočekivano posrtanje od Kukesija 2013. godine.

Thomas Brdarić je bivši njemački reprezentativac. U trenerskoj karijeri vodio je Neustrelitz, Wolfsburgov drugi tim, Steinbach, a nedavno je imao neuspješnu epizodu u Shkendiji.

Posljednju riječ imat te Ken Choo, najbliži saradnik Vincenta Tana, malezijskog milijardera i većinskog vlasnika upravljačkih uloga kluba s Koševa.

Bez dvojbe, favorit velike većine navijača Sarajeva je Husref Musemić, ali ostaje da vidimo šta će odlučiti čelnici kluba. Hoće li donijeti još jednu u nizu pogrešnih odluka kao i u prethodnom periodu?

No, ko god u budućnosti bude vodio koševski tim, čeka ga težak posao. Sarajevo trenutno ima samo 4 od mogućih 15 bodova, a narednog vikenda gostuje Borcu u Banjoj Luci.