Video
0

Dikembe Mutombo okončao karijeru

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Dikembe Mutombo, vremešni centar momčadi Houston Rocketsa, izjavio je da je njegova karijera započeta u NBA sezoni 1991/92. došla svome kraju.
  • Za mene je igranje košarke okončano - izjavio je 43-godišnji Mutombo koji je tokom druge utakmice doigravanja između Houstona i Portlanda nezgodno pao na parket uslijed čega je povrijedio koljeno lijeve noge.

Osamnaest godina dugu karijeru završio je bivajući iznesen na nosilima, nakon čega je u svlačionici Rocketsa hodao uz pomoć ortopedskih pomagala - štaka.

  • Niko nikada nije pomislio da će velikog dečka iznositi kao da je ranjeni vojnik. Proveo sam 18 prekrasnih godina bez povreda i želja mi je otići podignute glave, bez ikakvih žaljenja - sa suzama u očima karijeru je okončao rođeni Kinšasanin punog imena Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo.

U osamnaest godina karijere Mutombo je nastupio na osam All-Star susreta, četiri je puta proglašavan najboljim odbrambenim igračem NBA lige gdje se nalazi na drugom mjestu najboljih blokera (3289) svih vremena.

Igrao je za Denver, Atlantu, Philadelphiju, New Jersey, New York i Houston, a postigao je 11.729 koševa uz 12.359 skokova. Prosjeci bogate i uspješne karijere su mu 9.8 poena, 10.3 skoka i 2.7 blokada kroz 1196 odigranih utakmica u kojima je prosječno provodio nešto manje od 31 minutu na parketu.

NBA