Odigrana prije 30 godina
58

Diego Maradona se prisjetio čuvene utakmice Argentine i Osimove Jugoslavije

F. Z.
Diego Maradona (Foto: Screenshot)
Diego Maradona (Foto: Screenshot)
Legendarni argentinski nogometaš i jedan od najboljih, a po nekima i najbolji svih vremena Diego Maradona, na svojoj Facebook stranici prisjetio se čuvene utakmice između Argentine i Jugoslavije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Jučer se navršilo tačno 30 godina otkako je odigrana utakmica između Jugoslavije i Argentine na stadionu Comunale u Firenci. Jugoslaviju koju je s klupe vodio Ivica Osim dijelili su milimetri od plasmana u polufinale u susretu s, tada, aktuelnim prvakom svijeta.

Jugoslavija je u problemu bila već nakon 30 minuta igre pošto je Refik Šabanadžović dobio drugi žuti karton. Maradonina Argentina nije uspjela iskoristiti igrača više, a susret je odlučen jedanaestercima.


Tomislav Ivković je uspio odbraniti jedanaesterac Maradoni, a neprecizan je bio i Pedro Troglio. Na drugoj strani jedanaesterce nisu realizovali Piksi Stojković, Dragoljub Brnović i Faruk Hadžibegić pa je Argentina izborila polufinale.

Kasnije su slavili protiv Italije u Napulju gdje se nije znalo ko je domaćin, a ko gost. Ponovo su ključni bili jedanaesterci. U finalu je Argentina poražena od mnogo bolje Beckenbauerove Njemačke.

Legendarni Maradona danas se prisjetio čuvenog susreta s Jugoslavijom na svom zvaničnom Facebook profilu. Duel koji, po svemu sudeći, pamti po dobrom iako ga je Ivković nadmudrio tokom izvođenja jedanaesteraca.