Nogomet
0

Dida brani Barbosu

FENA
Godinama je reprezentacija Brazila najviše problem imala s golmanima. Premda su imena kao što su Claudio Taffarel, Marcos, Felix, Gilmar... izazivala respekt, ipak su bili najslabija karika ekipe.

Posljednjih godina Selecao je riješio i taj problem, Dida je čvrsto ugrabio jedinicu i usprkos nizu nesigurnosti koje je prikazao ove sezone, jedan je od najboljih vratara na svijetu. To je i pokazao u susretima protiv Hrvatske i Australije u kojima se istaknuo nizom odličnih obrana.

"Ovo svjetsko prvenstvo je za mene trenutak istine ili ću se napokon izboriti za ugled ili ću potonuti u osrednjost," smatra vratar Selecaoa i Milana.

Dida strahuje da ne doživi sudbinu sunarodnjaka Barbose, godinama jednog od najboljih svjetskih vratara, a nakon World Cupa 1950. godine najosporovanijeg brazilskog nogometaša. Barbosa je na SP-u 1950. godine koje održano u Brazilu, bio jedan od dvojice tamnoputih igrača u redovima Selecaoa, 56 godina kasnije Dida je prvi tamnoputi igrač koji je nakon Barbose stao među vratnice aktualnih svjetskih prvaka. Međutim, Barbosa je ostao upamćen po nizu pogrešaka u finalu u kojem je Urugvaj šokirao 200.000 gledatelja na prepunoj Maracanu i odnio naslov prvaka u Montevideo. Barbosa je nakon te utakmice proglašen "personom non grata".

"Zbog pogrešaka u finalnom susretu protiv Urugvaja plaćao sam kaznu cijeli život. Brazilci mi nikada nisu oprostili taj poraz i sva krivnja je pala ne mene", kazao je Barbosa 2000. godine, nekoliko mjeseci prije smrti.

Dida se nada kako je napokon došlo vrijeme za oproštaj.

"Barbosa je učinio mnogo za našu reprezentaciju, no svi ga pamte po tom nesretnom finalu, vrijeme je za oproštaj," dodao je Dida, koji je na posljednja dva SP-a bio rezerva Taffarelu (1998) i Marcosu (2002).

"Cijeli život sanjam nastup na SP-u i napokon sam dočekao taj trenutak," poručio je Dida koji je na vratima reprezentacije prikupio 90 nastupa.